Gerwin Smit genomineerd wetenschapstalent 2018

Nieuws - 24 april 2018 - Webredactie 3mE


Dr. Ir. Gerwin Smit van Biomechanical Engineering, faculteit 3mE, TU Delft, is door de redactie van  New Scientist genomineerd voor de verkiezing van het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen.

Stem op Gerwin Smit op: www.newscientist.nl/talent

Dit is wat New Scientist schrijft over Gerwin:

Handen zijn eigenlijk heel bijzonder. Ze zijn niet te zwaar, zitten nooit in de weg en kunnen gedetailleerde bewegingen uitvoeren. Voor mensen die afhankelijk zijn van een prothese is het dus belangrijk dat hun prothese net zo goed werkt als een normale hand. Gerwin Smit probeert zo’n perfecte prothese te maken, waarin mens en technologie samensmelten. Zo ontwikkelde hij de Delft Cylinder Hand, de lichtste handprothese ter wereld. Deze prothesehand wordt aangedreven met piepkleine cilindertjes die zo klein zijn dat ze in een vinger passen. In een andere handprothese werkt Smit aan een slim mechanisme om een grijpbeweging te kunnen maken zonder hulp van een motortje of batterijen. Smit richt zich niet alleen op handen, maar ontwikkelt bijvoorbeeld ook een knieprothese die ouderen helpt met opstaan.

Smit: “Wat mij aantrekt in de wetenschap is door onderzoek slimme nieuwe dingen te bedenken en met technologie levens van mensen te kunnen veranderen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar waarom sommige dingen wel en andere niet werken. Dat enthousiasme wil ik overbrengen op de nieuwe generatie ingenieurs en hen mogelijkheden bieden om te ontdekken hoe mechanische systemen in elkaar zitten. Het geeft mij voldoening om te zien hoe zij zich ontwikkelen van scholier tot jonge ingenieur die iets bedenkt, berekent en bouwt.”

 

 

Goede protheses zijn gevoelig en kunnen een vers ei vasthouden zonder het kapot te knijpen of het per ongeluk los te laten. Dr.ir.Gerwin Smit, Biomechanical Engineering, TU Delft, 2018
Prototype van de ‘Self Grasping Hand’, met cosmetische handschoen. Deze hand grijpt voorwerpen die in de hand worden geduwd zelf vast, met behulp van een innovatief mechanisme, zonder motor of batterijen.