Toekenning NIH Grants voor onderzoeksteam Raf Van de Plas

Nieuws - 05 december 2018 - Webredactie 3mE

Het National Institutes of Health (NIH) kent twee prestigieuze Amerikaanse Grants toe aan het onderzoeksteam van Raf Van de Plas van de afdeling DCSC. De Van de Plas groep heeft expertise in de wiskundige analyse en controle van spectral imaging systemen en signalen, een klasse van beeldsignalen die toepassing vinden in velden zoals materiaalkunde, forensische wetenschappen, en de farmaceutische industrie.

De Amerikaanse Grants streven beide geneeskundige vooruitgang na en steunen daarbij op het methodologisch onderzoek van de Van de Plas groep, o.a. inzake de computationele fusie van informatie tussen verschillende imaging-technologieën. 

Raf Van de Plas en zijn Amerikaanse collega’s van de Vanderbilt University ontvangen een vijfjarige Grant voor hun onderzoeksproject op het gebied van imaging mass spectrometry. Met dit onderzoek proberen ze de moleculaire strijd die ontstaat tussen het host-lichaam en een pathogen bij microbiële infecties te begrijpen en te ontrafelen. Deze strijd begrijpen (en in beeld brengen) is van groot belang bij het vinden van nieuwe manieren om antibiotica-resistente bacteriële infecties tegen te gaan, zoals in het gevecht tegen ziekenhuisbacteriën, bv. MRSA. 

In deze vijfjarige Grant focust de groep van Van de Plas zich op de ontwikkeling van de nodige wiskundige methoden en signaalanalyse-algoritmen voor massaspectrometrie en moleculaire beeldvorming, samen met een uitbreiding van hun werk rond Data-Driven Multi-Modal Image Fusion (Van de Plas et al., Nature Methods, 2015). In dit multidisciplinaire project werkt Van de Plas samen met Richard Caprioli, professor Biochemie en directeur van het Mass Spectrometry Research Center, Jeffrey Spraggins, assistant professor in Fourier Transform Ion Cyclotron Resonance massaspectrometrie en Eric Skaar, Directeur van de Division of Molecular Pathogenesis van het Vanderbilt University Medical Center. 

Raf Van de Plas: “We zijn zeer opgetogen over deze toekenningen, vooral ook omdat het vrij ongewoon is om als Europese groep actief deel te kunnen uitmaken van dergelijke grote V.S.-Grants. Onze vrij unieke en erkende expertise is daarbij een cruciaal onderdeel gebleken om de reviewers en de NIH te overtuigen van de noodzakelijke aanwezigheid van de TU Delft.” 

De tweede Grant die Van de Plas en zijn team ontvangen is een tweejaarlijkse financiering voor hun bijdrage in een prestigieus onderzoek naar de ontwikkeling van een open framework om met zeer verschillende beeldvormingstechnieken het menselijk lichaam tot op de individuele cel in beeld te brengen.

Raf Van de Plas: “Met dit onderzoek zijn we eigenlijk bezig met de cartografie van het menselijk lichaam. Dit onderzoek is onderdeel van het NIH Human BioMolecular Atlas Program (HuBMAP). Binnen dit project wordt mijn onderzoek rond dimensionaliteitsreductie gebruikt om terabytes tot petabytes aan moleculaire beeldvormingsdata onder controle te houden en analyseerbaar te maken binnen praktische tijdsvensters. Ons werk rond multimodal image fusion zal tevens gebruikt worden om relaties te ontdekken tussen verschillende beeldvormingstechnieken en deze relaties in wiskundige modellen te gieten voor verscheidene nieuwe predictieve toepassingen”.

Lees meer in het artikel Mass spectrometry team earns grant to map body at the cellular level.

Eerder verscheen het artikel Unprecedented insights in the battle against bacterial infection in Delta over het onderzoek van Raf Van de Plas.