Veni-financiering voor Carlas Smith

Nieuws - 16 juli 2018 - Webredactie Communication

Dr. ir. Carlas Smith, assistent professor bij het Smart Optics lab van Delft Center for Systems and Control en Imaging Physics bij toegepaste wetenschappen heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-financiering toegekend gekregen.

Superresolutie-microscopie in levend weefsel
Superresolutie-microscopie in levend weefsel is essentieel voor ons begrip van ziekten en ontwikkeling van behandelmethoden. Maar beeldvorming van levend weefsel is met bestaande technieken niet mogelijk. Carlas Smith combineert optica en informatie-aspecten voor maximalisatie van de opgenomen informatie-inhoud van een microscoop, en bereikt zo beeldvorming met nanometer-resolutie in levend weefsel.

Carlas Smith: “Ik visualiseer moleculen op nanoschaal in cellen door op een slimme manier te kijken naar microscopie. Het is gebruikelijk in microscopie om dood weefsel te bekijken, terwijl het veel interessanter is om de processen te bestuderen die plaatsvinden in levende cellen. Microscopie in levende cellen is lastig omdat je veel dieper in het weefsel moet kijken zonder dat je de cellen beschadigd. Met mijn Veni-subsidie ga ik een nieuwe techniek ontwikkelen om effectief en met hoge resolutie informatie te verzamelen vanuit levend weefsel. Eerst moet ik zoveel mogelijk informatie verkrijgen uit het sample onder de microscoop. Dit doe ik door het beeld te verstoren met lichtsignalen die ik het sample in schijn. Het lichtsignaal wat terugkomt van het sample wordt nogmaals verstoord en geeft mij meer informatie over de eigenschappen en locatie van de moleculen in de cel. Vervolgens gebruik ik de verkregen informatie om de beelden opgenomen met een 2D grijswaarde camera om te zetten naar 3D kleurenbeelden zodat we op nanometer resolutie de moleculen en hun dynamiek kunnen bekijken. Ik ben erg verheugd met mijn Veni-subsidie en heb er vertrouwen in dat dit onderzoek een grote impact kan hebben op de biomedische wetenschap.”

Vernieuwingsimpuls
De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls en bedraagt maximaal 250.000 euro, hiermee kunnen de onderzoekers hun ideeën en onderzoek voor de komende 3 jaar verder ontwikkelen. NWO maakte deze week de Veni-laureaten voor 2018 bekend. Daaronder zijn zeven wetenschappers van de TU Delft. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Lees <link tu-delft veni-subsidie-voor-carlas-smith>hier meer over alle laureaten.