Een keuken voor het leven

Nieuws - 20 december 2018 - Communication BK

Samen met producenten en afnemers ontwikkelden wetenschappers van BK Bouwkunde TU Delft en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) een prototype circulaire keuken. Dit is een keuken die niet slechts 10 of 20 jaar meegaat, maar bijna oneindig kan worden vernieuwd en aangepast op veranderende wensen. Een circulaire keuken betekent een keuken voor het leven, met minder afval en tevreden bewoners. Met dit prototype ligt een volledig circulaire keuken binnen handbereik. 

De keuken bestaat uit makkelijk aanpasbare modules van hoogwaardig, milieuvriendelijk materiaal. Hier zijn eenvoudig op het individu afgestemde varianten mee te maken. Via een service- en terugnamegarantie wordt de vastgoedeigenaar volledig ontzorgd. Het bijbehorende businessmodel zorgt ervoor dat er geen ingewikkelde systeemveranderingen nodig zijn. Daardoor kan de circulaire keuken tegen concurrerende kosten worden ingezet. 

Voor de ontwikkeling van het prototype hebben wetenschap, bouwers en de markt de handen ineengeslagen. BK Bouwkunde TU Delft en het AMS Institute hebben de afgelopen twee jaar met Bribus, woningverhuurders, ATAG en de Dirkzwager Groep gewerkt aan de ontwikkeling van een zo circulair mogelijke keuken. Het prototype van de circulaire keuken wordt doorontwikkeld tot een verhandelbaar product met Europese subsidie van EIT Climate-KIC.

Het prototype van de circulaire keuken wordt tentoongesteld in de Zuidserre van BK Bouwkunde tot en met eind januari 2019. Hier is meer informatie te vinden over de officiƫle presentatie op 17 januari 2019.