Eerste schoolklas test SenseLab

Nieuws - 13 februari 2018 - Communication BK

Een gezond en comfortabel binnenklimaat is essentieel voor een goede gezondheid. De lancering van het SenseLab in het Science Centre Delft is een belangrijke stap richting het beter in balans brengen van verschillende omgevingsfactoren. Onder leiding van prof.dr.ir. Philomena Bluyssen gaan ongeveer 400 basisschoolleerlingen de komende maanden verschillende binnenmilieus ervaren en aangeven hoe zij het binnenmilieu in hun eigen klaslokaal zouden willen verbeteren. 

Het SenseLab is een laboratorium waar de verschillende factoren voor een optimaal binnenmilieu worden getest. Een compleet klaslokaal is uitgerust met drie verschillende ventilatiesystemen en modules om zowel het licht als het achtergrondgeluid aan te passen. De bekleding van vloer, wand en plafond kan worden aangepast om bijvoorbeeld de akoestiek te verbeteren. De basisschoolleerlingen werken samen aan creatieve opdrachten over het binnenmilieu in hun eigen klaslokaal, terwijl de verschillende componenten worden veranderd. Aan de hand van grafische vragenlijsten geven zij vervolgens aan hoe zij het binnenmilieu in de Experience Room van het SenseLab ervaren. 

Daarnaast bieden vier levensechte koelcellen ruimte aan aparte tests voor lucht-, thermische, licht- en akoestische kwaliteit. De basisschoolleerlingen leren zo spelenderwijs welke factoren invloed hebben op de zintuigen. Tegelijkertijd bieden de testresultaten input aan de onderzoekers van de leerstoel Indoor Environment om te bepalen hoe klaslokalen beter kunnen worden gedetailleerd ten behoeve van een comfortabeler en gezonder binnenmilieu voor elke leerling. 

Het SenseLab zal vanaf april ook in de weekenden en de vakantie zijn geopend voor publiek, te bereiken via de klapdeuren achterin de tentoonstellingszaal van het Science Centre Delft. 

Meer informatie

Lichtkwaliteit

Luchtkwaliteit

Akoestische kwaliteit

Thermische kwaliteit

De leerlingen van groep 7 van de Brederoschool uit Rijswijk zijn de eerste basisschoolleerlingen die aan de slag zijn gegaan in het SenseLab. Het team van het SenseLab bestaat uit: Philomena Bluyssen, Marco Ortiz (PhD-student), AnneMarie Eijkelenboom (PhD-student en architect bij EGM), Dadi Zhang (PhD-student), Tatiana Armijos Moya (PhD-student), Stanley Kurvers (onderzoeker), Martin Tenpierik (UHD), Arno Freeke (onderzoeker), Arend-Jan Krooneman (onderzoeker).