‘Open science en open access worden de norm’

Nieuws - 15 februari 2018 - Communication BK

Alle nieuwe boeken en journals die door medewerkers van BK City worden geschreven, ge-edit of uitgegeven worden, moeten voortaan open access zijn. Daarmee wordt alle kennis die op de faculteit wordt gegenereerd publiekelijk toegankelijk voor iedereen die over een internetverbinding beschikt. De TU Delft en de Nederlandse overheid zijn in overleg met verschillende uitgeverijen om ook bestaande publicaties open access te maken, waarmee de afstand tussen de academische wereld en de praktijk nog verder zal worden verkleind.

BK City en de TU Delft zijn al enkele jaren bezig met het digitaal openbaar toegankelijk maken van artikelen en boeken. Wat begon als een bottom-up initiatief van academici is inmiddels het activisme ontstegen. De huidige Nederlandse regering heeft dit onderwerp zelfs als speerpunt opgenomen in het regeerakkoord: ‘Open science en open access worden de norm in wetenschappelijk onderzoek’. Ook financiers van wetenschappelijk onderzoek zoals de H2020 en de NWO eisen ‘open access’ als voorwaarde voor subsidiëring van onderzoek. De deadline voor 100% open access is 2020.

Bouwkunde heeft een directe relatie met het publiek en de vakwereld. De interesse in architectuur en design is breed, de impact van het werkveld is groot. Door open access ontstaat meer toenadering tussen onderzoek en praktijk, waardoor de verbinding blijft bestaan. Betaalmuren die door uitgeverijen worden opgeworpen vormen niet langer een belemmering. Kennis delen wordt eenvoudiger, waarbij de bredere digitale beschikbaarheid leidt tot meer citaties. TU Delft Open fungeert als uitgeverij voor digitale publicaties, met de mogelijkheid tot het bestellen van geprinte publicaties-on-demand tegen schappelijke prijzen. BK Books is een online bibliotheek waar alle boeken en journals die door medewerkers van BK City zijn geschreven, ge-edit of uitgegeven zijn verzameld. Ook bestaande drukwerkpublicaties worden open access aangeboden. Voorbeelden zijn OverHolland van Uitgeverij VanTilt en de Imagine-serie van nai010.