Smart Box: expositieruimte, bioscoop, uitkijktoren én woonkamer

Nieuws - 31 januari 2019 - Communication BK

The Smart Box heeft de ontwerpprijsvraag Smart Square van het Bosch Architectuur Initiatief en de gemeente ’s-Hertogenbosch gewonnen. Het ontwerp van studenten Bouwkunde Sebastiaan Vork, Nikki de Zeeuw en Luuk Goossen werd door de jury uit 52 inzendingen unaniem gekozen. Het ontwerp is een flexibel inzetbaar paviljoen dat als nieuwe stadskamer van ’s-Hertogenbosch kan gaan functioneren.

De Smart Box is flexibel, circulair en interactief. Het paviljoen biedt ruimte aan zowel de vijf onderwijsinstellingen die aan de Onderwijsboulevard zijn gelegen als aan het station ’s-Hertogenbosch, Bosschenaren en bezoekers van de regio. Het ontwerp is opgebouwd uit steigerelementen, waardoor het volledige paviljoen modulair is en eenvoudig herbruikbaar is. In het paviljoen kunnen buurtbewoners amen voor een publiek optreden of een filmvertoning in de buitenlucht bijwonen. De buitenzijde staat centraal als herkenningspunt. De bovenkant van de tribune fungeert als uitkijkpunt. De Smart Box zelf kan worden gebruikt voor levensgrote projecties.

Voor de prijsvraag werden ontwerpers gevraagd een een ontmoetingsplek te ontwerpen voor het plein aan de Onderwijsboulevard. De jury is lovend over het ontwerp: “The Smart Box creeert op een slimme manier een bijzondere tijdelijke plek van samenkomst. Het paviljoen kan de ambitie van ’s-Hertogenbosch als Datacity stralend verbeelden en zou binnen het gestelde budget gerealiseerd kunnen worden”. 

De makers van The Smart ontvingen tijdens de prijsuitreiking een cheque van € 1.500,- uit handen van wethouder Mike van der Geld. De gemeente heeft bovendien de intentie het ontwerp daadwerkelijk te realiseren, mits het ontwerp te realiseren is binnen het budget van € 40.000,-. Sebastiaan Vork, Nikki de Zeeuw en Luuk Goossen hebben hiertoe het bedrijf 202122 opgericht, een bureau dat zich richt op architectuur en design. Met het bureau onderzoek ze samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch de mogelijkheden voor realisatie van het ontwerp.