Sinds kort loopt er een blauwe lijn dwars door de TU-wijk. Deze lijn markeert de precieze locatie van de 52e breedtegraad, en ligt er dankzij prof. Ramon Hanssen, die daarmee aspecten van ruimte, maar ook tijd in de aardobservatie zichtbaar wil maken op de campus. Op 25 oktober wordt de lijn officieel ‘geopend’, in aanwezigheid van onder andere de rector magnificus van de TU Delft, Tim van der Hagen, en de Delftse wethouder Bas Vollebregt (Economie, Cultuur, Grondzaken en Vastgoed). 

De 52e breedtegraad lag in het verleden ergens anders. Het Euraziatische continent beweegt namelijk richting het noordoosten. Hanssen: “Je ziet de lijn dus ‘zakken’. De lijn lag in het verleden ergens anders en daarmee kun je de factor ‘tijd’ op de campus zichtbaar maken. Uit berekeningen blijkt dat het continent 16 millimeter per jaar naar het noorden schuift.” En dat zie je terug in de blauwe, witte en zwarte markering in de lijn in de TU-wijk. 

Tijdseffect

Om dit tijdseffect nog beter te laten zien, zijn er daarnaast ook zes grijze lijnen parallel aan de blauwe aangebracht die belangrijke ‘Delftse gebeurtenissen’ markeren. De eerste lijn ligt 2,79 meter noordelijker en markeert de oprichting van de TU in 1842. De volgende drie lijnen staan voor gebeurtenissen in de ‘Gouden Eeuw’: 

  • De eerste maal dat de Delftse onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek bacteriën beschrijft, in 1676. Die lijn ligt 5,4 meter noordelijker dan de positie in 2018.
  • De ontsnapping van Delftenaar Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein in 1621. Die lijn ligt 6,3 meter noordelijker dan in 2018.
  • De moord op Willem van Oranje in Delft in 1584; 6,9 meter noordelijker dan in 2018. 

De vijfde lijn ligt op twaalf meter afstand van de blauwe: daar lag de 52e breedtegraad in het jaar 1246, toen Delft stadsrechten kreeg. De laatste lijn, op 32 meter afstand, geeft het begin van de westerse jaartelling aan: het jaar 1. 

Wandeling in de tijd

Tijdens de symbolische openingsactie stellen veertig studenten van de master Geoscience & Remote Sensing zich in een lijn op, en wandelen vanaf de plek waar de lijn lag bij de oprichting van de TU Delft naar 2018. 

Meer informatie

Opening 52 graden Noord, donderdag 25 oktober, 16.30 uur bij de blauwe lijn in het Mekelpark. Meer informatie over de opening en het filmpje.

Voor meer informatie over de breedtegraad zelf, lees deze Story of Science 52 graden Noord: een tastbare tijdlijn 

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij deze opening. Van tevoren graag aanmelden bij Karlijn Spoor, via k.spoor@tudelft.nl of 06-41612272. Indien gewenst is er ook voorafgaand aan de opening vanaf 15.30 uur tijd voor een interview met initiatiefnemer prof. Ramon Hanssen.

Contact prof. Ramon Hanssen