Amerikaanse prijs voor team satellietinstrument OMI

Nieuws - 18 april 2019 - Secretariaat GRS

NASA en de United States Geological Survey (USGS) kennen het succesvolle OMI-satellietproject de prestigieuze William T. Pecora Award toe. Beide Amerikaanse organisaties roemen de bijdrage van OMI aan het jarenlange onderzoek naar de samenstelling van de aardatmosfeer. KNMI’er Pieternel Levelt, onderzoeksleidster van het OMI-project, neemt de prijs als eerste Nederlander in ontvangst.

“Door OMI hebben we grote doorbraken bereikt op het gebied van onderzoek naar luchtkwaliteit. Het satellietinstrument kan stoffen met een scherpte meten wat daarvoor niet mogelijk was”, aldus Pieternel Levelt. “De prijs is een erkenning voor het internationale team dat de afgelopen twintig jaar heeft samengewerkt aan het succes van OMI.”

Invloed op de samenleving
De satellietmetingen van OMI hebben direct invloed op de samenleving.
Pieternel Levelt: “We kunnen de bronnen waar de luchtvervuiling vandaan komt nu veel beter onderscheiden. Dat is niet alleen belangrijk voor het begrijpen van luchtvervuiling, maar door de lange meetreeks van OMI ook voor het aangeven van trends in luchtvervuiling,“ aldus Levelt.  “Dankzij OMI kunnen we ook een zonkrachtverwachting geven, zodat in de zomer mensen gewaarschuwd kunnen worden bij een hoge UV-factor.“

OMI-project
OMI is een Nederlands satellietinstrument dat sinds 2004 aan boord van de Aura satelliet van NASA in een baan om de aarde draait en metingen doet van de samenstelling van de wereldwijde atmosfeer.  Het KNMI heeft de wetenschappelijke leiding van het OMI-project en is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en de ontwikkeling van dataproducten. De William T. Pecora Award wordt elk jaar door de NASA en de USGS uitgereikt aan individuen of teams die op een buitengewone wijze het begrip over de aarde door middel van remote sensing vergroten.

[Bron: KNMI]

 

Lees ook: 
Aura OMI International Team Awarded USGS 2018 Pecora Award (NASA - Aura)