Professor Mark van Koningsveld nieuwe hoogleraar

Nieuws - 26 april 2018 - Webredactie

Prof.dr.ir. Mark van Koningsveld is aangesteld als nieuwe hoogleraar van de leerstoel Havens & Scheepvaartwegen. Hij volgt prof. ir. Tiedo Vellinga op, die met emiraat is gegaan. De leerstoel Havens & Scheepvaartwegen heeft als opdracht doelgericht wetenschappelijk onderzoek te doen op gebieden als haveninfrastructuur, -ontwerp en nautiek.

De leerstoel werd in 2011 opgericht en is vanaf het begin door het Havenbedrijf Rotterdam gesponsord. Het Havenbedrijf en SmartPort stellen de komende vijf jaar in totaal € 1 miljoen ter beschikking. Het Havenbedrijf Rotterdam en SmartPort ondersteunen de leerstoel omdat het van belang is de kennis en expertise op het gebied van havenexploitatie en logistiek te blijven ontwikkelen en om te kunnen voldoen aan de behoefte aan hoogopgeleide professionals in deze en aanverwante sectoren.

Sinds de oprichting van de leerstoel in 2011 kozen 500 studenten voor de MSc track Hydraulic Engineering, waarvan 50 afstudeerden binnen de specialisatie Havens- en Scheepvaartwegen. Er waren vier promovendi en er werden 23 artikelen gepubliceerd. De opgedane kennis draagt bij aan de verbetering van de processen en het functioneren van de haven van Rotterdam en havens in het algemeen.

Mark van Koningsveld is werkzaam als Manager R&D Engineering bij Van Oord Dredging and Marine Contractors. Hij behaalde in 1998 zijn Masters in Civiele Techniek aan de TU Twente en promoveerde in 2003. Naast zijn werk bij Van Oord is prof.dr.ir. Van Koningsveld onder meer secretaris van de Topsector Water & Maritiem, waarin bedrijven, onderzoekers, overheden en maatschappelijke organisaties gezamenlijk werken aan innovatie voor deze voor Nederland belangrijke sector.