Arjan Cornelissen wint ASML afstudeerprijs voor Wiskunde

Nieuws - 15 november 2018 - Communication

Arjan Cornelissen is voorgedragen bij de KHMW (Koninklijk Hollandse Maatschappij der Wetenschappen) en de winnaar geworden van de ASML afstudeerprijs voor wiskunde. De prijs bestaat o.a. uit een geldbedrag van €5.000,- euro en wordt uitgereikt op 26 november in het Hodshonhuis te Haarlem. Deze landelijke prijs voor de beste scriptie op gebied van wiskunde wordt  jaarlijks door de KHMW uitgereikt. 

Arjan is vanuit DIAM begeleid door Martijn Caspers en Jan van Neerven. De scriptie heeft als titel: Quantum gradient estimation and its application to quantum reinforcement learning. De titel laat zien dat dit project past in de mooie (en kwalitatief hoogstaande) initiatieven die momenteel ontstaan tussen de sectie Analyse en de Quantumwereld.

De scriptie gaat over quantum computing en complexiteit van quantum algoritmen. Dit is een relatief jong vakgebied dat gaat over (optimalisatie van) algoritmen die op een quantum computer uitgevoerd kunnen worden. In Arjan's thesis komen verschillende technieken uit de wiskunde en natuurkunde bij elkaar: quantum mechanica, complexiteit en functionaalanalyse. Arjan heeft gekeken naar quantum algoritmen die efficiënt de gradiënt van een functie kunnen bepalen. Zulke gradiënten hebben belangrijke toepassingen in machine learning en gradiënt descent algoritmen. Een belangrijk en verrassend resultaat in Arjan's thesis is dat hij laat zien dat voor functies met een bepaalde gladheid (zogenaamde Gevery klassen) er algoritmes zijn om hun gradiënt snel te bepalen en hij geeft een ondergrens op de snelheid van een zo optimaal mogelijk algoritme.

Meer info over de scriptie https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:26fe945f-f02e-4ef7-bdcb-0a2369eb867e?collection=education