Het beste tech-idee van 2018 volgens KIJK is…

Nieuws - 05 december 2018 - Communication

…de acculader op zonne-energie voor elektrische auto’s van EWI’s Gautham Ram! Zowel de vakjury als de KIJK-lezers waren enthousiast over dit aan de TU Delft ontwikkelde idee om elektrisch rijden écht duurzaam te maken.

Elektrische voertuigen worden gezien als de duurzame toekomst van transport. Maar ze zijn eigenlijk pas écht duurzaam als de elektriciteit om ze op te laden uit duurzame bronnen komt en niet uit fossiele brandstoffen. Daarom wordt er door bedrijven en onderzoekers onder meer gekeken naar het opladen van elektrische voertuigen met zonnepanelen. 

Een team van wetenschappers van de TU Delft heeft samen met onder andere Power Research Electronics (PRE) een snellader ontwikkeld waarmee elektrische auto’s rechtstreeks kunnen worden opgeladen met zonne-energie. Het stroomnet is niet meer nodig als tussenstap en bovendien werkt de snellader twee kanten op. Je kan je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar ook de energie uit de batterij van de auto gebruiken om bijvoorbeeld je huis van elektriciteit te voorzien. Hoogleraar Pavol Bauer en promotiestudent Gautham Ram Chandra Mouli werkten samen aan het onderzoek van deze technologie. 

Meer lezen...