Prof.dr. J.M. Aarts overleden

Nieuws - 18 juni 2018 - Communication

Op donderdag 14 juni 2018 is prof.dr. Jan Aarts overleden.  Johannes Michael Aarts werd in 1938 te Sittard geboren. Hij studeerde wiskunde aan de UvA en promoveerde aldaar in 1966 bij professor De Groot in de topologie. In 1967 werd hij aan de toenmalige TH Delft aangesteld als lector. In 1973 volgde zijn benoeming tot hoogleraar in de Zuivere en Toegepaste Wiskunde.

Het onderzoek van Jan Aarts concentreerde zich op dimensietheorie en topologische dynamica. Daarnaast stond hij bekend als betrokken en bevlogen docent.  Hij was ook gedurende lange tijd zeer actief voor de Wiskunde en Informatica Studievereniging ‘Christiaan Huygens’, waar hij erevoorzitter was. Zie ook het overlijdensbericht op de site van CH. Een andere bron van informatie met betrekking tot de indruk die Jan Aarts op studenten maakte is de column van oud-wiskundestudent en alumnus van het jaar van de TU Delft in 2018, Ionica Smeets.

Veel waardering is er ook voor Jan als het gaat om zijn inspanningen op bestuurlijk vlak. Zo was hij binnen de TU Delft voorzitter van de vakgroep Algemene Wiskunde, Opleidingsdirecteur, Decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica en Conrector. Op nationaal niveau was Jan lid van het bestuur van de wiskunde-onderzoeksschool het Thomas Stieltjes Instituut en directeur van MasterMath, waarin de Nederlandse universiteiten samenwerken op het gebied van masteronderwijs. Ook heeft hij jarenlang meegewerkt aan de organisatie van de Nationale Wiskundedagen.

Tot enkele weken voor zijn overlijden was Jan wekelijks aanwezig op de afdeling Wiskunde.  Op 9 mei was er nog een lezingenmiddag ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, waar hij zelf aanwezig was.

We kijken met dankbaarheid terug op wat Jan mocht betekenen voor onze universiteit en de nationale wiskunde.