Unieke 3D-geprinte brug MX3D af

Nieuws - 04 april 2018 - Communication

Het in Amsterdam gebaseerde startupbedrijf MX3D heeft de volledige spanwijdte van zijn eerste 3D-geprinte brug voltooid. De komende maanden zullen onderzoekers van Imperial College Londen en Arup volledige structurele integriteitstesten uitvoeren.

De brug zal worden geïnstalleerd op de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam zodra de renovatie van het kanaal daar afgerond is. TU Delft is als partner betrokken bij dit unieke project in samenwerking met het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute).

Vanuit het 3D Building Fieldlab van de faculteit Industrieel Ontwerpen, mede gefinancierd door het AMS Institute, waren onder andere Anne Bekker en Jouke Verlinden betrokken bij dit project. Ze hebben uitvoerig gewerkt aan de berekeningen op gebied van duurzaamheid en stroomverbruik. ‘Wat we zien is dat deze productietechniek beter scoort en beter schaalbaar is dan traditionele productiemethoden als gieten en CNC-frezen. Vooral op het gebied van energiegebruik en emissies”, vertelt Jouke. “De techniek die gebruikt is voor het printen van deze brug, Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM) kost daarnaast nog eens veel minder energie dan andere manieren van metaal printen.”

Foto door MX3D/Olivier de Gruijter

Het 3D Building Fieldlab maakte in het verleden al verscheidene prototypes van andere producten om eigenschappen als sterkte, stijfheid en vormtaal te exploreren. Zo printten ze eerder een fiets en een kleine toren in 3D.

Professor Gerd Kortuem van de sectie Internet of Things en Principal Investigator bij AMS Institute zal dit jaar deelnemen in het NWO Smart Bridge Project, een samenwerking met Universiteit Twente en Neelke Doorn van de TU Delft faculteit Techniek, Bestuur en Management. TU Delft richt zich hierbij voornamelijk op de ontwikkeling van dataverzameling- en belichtingsinfrastructuur voor de brug. Dit kan bijvoorbeeld inspectie van bruggen vergemakkelijken.