Industrieel Ontwerpen betrokken bij winnend consortium EIT Manufacturing

Nieuws - 13 december 2018 - Communication
Het European Institute of Innovation and Technology (EIT) heeft bekendgemaakt dat het consortium, waarvan TU Delft met onder andere Industrieel Ontwerpen deel uitmaakt, de winnaar is van de call voor de nieuwe Knowledge and Innovation Community EIT Manufacturing. Via het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is TU Delft ook betrokken bij het winnende consortium voor de EIT Urban Mobility.

Beide consortia bestaan uit een combinatie van vijftig Europese bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Deze unieke samenwerking betekent veel kansen voor IO-onderzoekers de komende jaren.

EIT Manufacturing heeft als doel Europa de wereldwijde benchmark te maken op het gebied van innovatieve maakindustrie, met een snellere en efficiëntere adoptie van moderne technologieën. Voorbeelden zijn gepersonaliseerde producten, volledig flexibele additieve productiemethodes, interactie tussen mens en robots, circulaire productie en sociaal duurzame productie.

EIT Urban Mobility zal bijdragen aan een groener, inclusiever, veiliger en slimmer systeem voor stedelijke mobiliteit. Het speelt in op de toenemende vraag naar gedeelde, schone vervoersoplossingen en vervoer op aanvraag in stedelijke gebieden, voor zowel personen als goederen.

In de loop van 2019 wordt verwacht dat onderzoekers van de TU Delft hun eerste voorstellen kunnen indienen voor innovatie-, onderwijs- en businesscreatieprojecten, met partners uit het consortium. Vanwege de besloten omgeving is de kans op toekenning naar verwachting groter.

Daarnaast biedt deze ontwikkeling veel kansen voor samenwerkingen door een uitgebreid Europees netwerk met grote innovatie-, onderzoek- en industriepartners. Zo bevat EIT Manufacturing partijen  zoals de Accell Group, Siemens, Volkswagen, KUKA en Arduino, maar ook andere leidende universiteiten zoals Aalto, Chalmers, Politecnico di Milano en TU Darmstadt. EIT Urban Mobility heeft partijen zoals BMW, Skoda, TomTom, TU München en KTH.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van EIT voor onderzoekers van Industrieel Ontwerpen? TU Delft is naast bovenstaande ontwikkelingen ook lid van vier andere EIT Knowledge and Innovation Communities (KICs), waar bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten samenkomen. Neem contact op met Jeroen van der Aa, Valorisatieteam IO of Nela Kapelan van TU Delft Valorisatiecentrum.

Jeroen van der Aa

Project Development Support