Stalen toren van 2 meter hoog 3D-geprint door mobiele robot te zien tijdens IO-minortentoonstelling

Nieuws - 31 januari 2018 - Communication

Op donderdag 1 februari wordt de minortentoonstelling gehouden bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Studenten uit vier interdisciplinaire minors laten de innovatieve oplossingen zien die zij voor verschillende cliënten hebben bedacht. Een van deze veelbelovende oplossingen is een roestvrijstalen toren van 2 meter hoog die 3D-geprint is door een mobiele robot.

Als opvolger van de succesvolle 3D-geprinte fiets tijdens de MX3D in Amsterdam heeft een team van studenten van de TU Delft een toren van metalen liggers van ruim twee meter hoog geprint met behulp van een mobiele lasrobot. Hierbij is gebruikgemaakt van ‘wire arc additive manufacturing’ (WAAM), een proces waarbij lagen roestvrij staal op elkaar worden aangebracht om een driedimensionaal object op te bouwen op dezelfde manier als een 3D-printer, maar dan groter en met metaal als printmateriaal. Het materiaal wordt aangebracht door een robotarm die het metaal puntlast op de grondplaat of de voorafgaande laag.

De uitdaging voor de studenten was om een prototype te maken van een grote structuur die groter is dan één enkele robotarm kan bereiken. Een door MX3D geleverde arm is op een stel rails bevestigd, waardoor deze mobiel werd en het werkvolume drastisch is verhoogd. Het team van studenten heeft dit doel bereikt door een lastdragende arm te ontwerpen en te bouwen van 2,4 meter hoog (exacte afmetingen: 1,1 m x 1,6 m x 2,4 m). De geprinte roestvrijstalen toren weegt 21 kilo en kan tot 200 kilo dragen. Hij is binnen 40 uur geprint.

De groep bestond uit Aidan Wyber (Industrieel Ontwerpen), Youri Haak (Industrieel Ontwerpen), Alexander Hillary (Industrieel Ontwerpen, RMIT University, Australië) en Pierre-Antoine Denarié (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen), die in het kader van een minor over geavanceerde prototypering de arm in slechts acht weken hebben ontworpen, geprototypeerd en gebouwd. Het multidisciplinaire team heeft een proces gehanteerd bestaande uit een ontwerpcyclus, een fase voor techniek en tests, en een definitieve ontwerpfase. Het ontwerp is gegenereerd met een script voor de modellering van liggers dat het studententeam zelf heeft ontworpen. Het project was een leerervaring voor alle betrokken partijen en kan worden beschouwd als een stap in de richting van multidisciplinaire samenwerking met bedrijven als MX3D.

Waarom een arm voor liggers? Pierre-Antoine Denarié, die een bacheloropleiding Werktuigbouwkunde aan de TU Delft volgt, legt uit: “De arm is niet alleen een statement over de mogelijkheid om met een robot metaal te printen buiten vastgestelde grenzen, maar is tegelijkertijd een geweldig voorbeeld van de manier waarop met metaalprinten duurzame, probleemspecifieke oplossingen kunnen worden geproduceerd. De liggers kunnen vrijwel elke vorm hebben en aan elke structurele eis voldoen zonder al te veel compromissen.”

Het project is uitgevoerd door het 3D Building Field Lab in samenwerking met MX3D, onder begeleiding van Jouke Verlinden (TU Delft) en Gijs van der Velden en Tim Geurtjens (MX3D). Het werd gesteund door de TU Delft en het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions.

Bezoek de IO-minortentoonstelling

De IO-minortentoonstelling is op donderdag 1 februari tussen 12:00 en 17:00 uur te bezichtigen in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen (Landbergstraat 15, Delft).