Delft Technology Fellowship voor nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society

Nieuws - 20 juni 2018 - Communication

De nieuwe hoogleraar Design, Culture and Society, dr. Bregje van Eekelen, heeft een Delft Technology Fellowship (DTF) toegekend gekregen. Zij zal op 1 oktober starten bij de afdeling Industrial Design, faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft).

”Ik vind ’t fantastisch om in Delft aan de slag te gaan, en de fellowship is de kers op de taart”, aldus Van Eekelen. “Als antropologe en historica bestudeer ik alledaagse of juist schijnbare cutting-edge-objecten, concepten en praktijken als opkomende fenomenen. Niet in de zin dat ze ‘nieuw’ zijn, maar in de zin dat het heden een onvoltooid en verschuivend knooppunt van geschiedenissen is. Wat we tegenwoordig als vanzelfsprekend ervaren, heeft vaak een rijke en specifieke wordingsgeschiedenis. Historisch onderzoek draagt eraan bij om het alledaagse ‘vreemd’ en specifiek te maken – een welbekende antropologische strategie.”

Dr. Bregje van Eekelen heeft een achtergrond in de sociale- en geesteswetenschappen. Haar PhD in culturele antropologie, ‘The Social Life of Ideas: Economies of Knowledge’, behaalde ze aan de University of California, Santa Cruz (VS). Ze is Senior Researcher History of Social and Human Sciences aan de Erasmus School of History, Culture and Communication in Rotterdam. Momenteel is ze ook lid van de School of Social Science aan het Institute for Advanced Study in Princeton (VS), waar ze werkt aan haar onderzoeksproject ‘Brainstorms: A Cultural History of Undisciplined Thought’. Voor dit onderzoek ontving ze in 2014 een NWO VENI beurs. Bregje van Eekelen is mede-oprichter van het Eramus Institute of Public Knowledge en daarnaast medevoorzitter van het Young Erasmus Academy, een netwerk van jonge onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bregje van Eekelen heeft een Delft Technology Fellowship (DTF) toegekend gekregen. De DTF is door de TU Delft opgestart om high-profile posities te creëren voor vrouwelijke topwetenschappers. De fellows krijgen een unieke kans om hun eigen onderzoeksprogramma vorm te geven op internationaal topniveau, inclusief een start-up-grant. Hiermee kan ze haar eigen invulling geven aan de leerstoel ‘Design, Culture and Society.’ Van Eekelen: “Deze fellowship is een grote stimulans voor de bestudering van de relatie tussen design en samenleving. Het in kaart brengen van de geschiedenis van het heden en de bestudering van hedendaagse sociale processen zijn cruciale instrumenten voor de vormgeving van de toekomst.”