IO-studenten winnen James Dyson Award met diagnose-apparaat malaria

Nieuws - 06 september 2018 - Communication
Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben de Excelscope 2.0 ontwikkeld; een smartphone-aangedreven product dat malaria kan diagnosticeren zonder het gebruik van dure microscopen en medisch professionals. Dit verlicht de werkdruk in ontwikkelingslanden, terwijl het de nauwkeurigheid verhoogt en de kosten van diagnose verlaagt.

Met hun design is ‘Team Tazama’ de nationale winnaar van de James Dyson Award, een internationale ontwerpwedstrijd bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen met een simpele opdracht: ‘ontwerp iets dat een probleem oplost’. Als winnaar van de nationale prijs krijgen zij € 2200 en maken een goede kans om ook met de internationale award naar huis te gaan.

De Excelscope 2.0 heeft een 3d-geprint ontwerp waarin een (oude) smartphone geplaatst wordt. Met een speciale lens en een slim algoritme kan het malaria in het bloed sneller en nauwkeuriger detecteren dan in de huidige situaties. Het ontwerpproces is in een video vastgelegd:

Het team werd geïnterviewd door BNR Nieuwsradio:
Luister het interview

Er was meer media-aandacht:

De Excelscope 2.0, ontwikkeld binnen het vak Advanced Embodiment Design (AED), is onderdeel van het onderzoeksintiatief 'Smart Health Diagnostics for All' van de faculteiten 3mE en IO. Voor meer informatie:

Temitope Agbana (3mE)

Tweede plaats voor IO-project Arcx

Ook de tweede plaats in de nationale James Dyson Award ging naar een IO-project uit het vak Advanced Embodiment Design! Het gaat om de Arcx, een innovatieve prosthetische voet. Met het ontwerp kunnen mensen met een lichamelijke beperking hun dagelijks leven ervaren met minimale concessies. De prothese heeft een verstelbaar enkelgewricht waarmee kan worden gerend en gewandeld, en geeft extra zijdelingse stabiliteit.

Lees meer over de Arcx!