Aircraft Noise and Climate Effects wint state-of-the-art indrukwekkend multibeam echolood

Nieuws - 25 juni 2018

De Aircraft Noise and Climate Effects onderzoeksgroep is de winnaar van de R2Sonic Multispectral Challenge. De prijs is een R2Sonic 2026 multispectrale multibeam echolood.

PhD-onderzoeker Timo C. Gaida nam namens de hele groep de prijs in ontvangst tijdens de GeoHab2018-conferentie in Santa Barbara, Californië, VS in mei 2018. Het wetenschappelijk artikel werd gezamenlijk geschreven door Afrizal Tengku Ali, Mirjam Snellen en DickSimons en bouwt voort op jarenlang onderzoekswerk van de groep.

De uitdaging van de R2Sonic Multispectral Challenge is het "valideren van de hypothesen die stellen dat de verschillende akoestiek van multi-frequentie backscatter-gegevens zeebodemkarakterisering aanzienlijk kan verbeteren. Daarnaast moest er een algoritme ontwikkeld worden dat robuust en herhaaldelijk het bodemtype kon bepalen op basis van multispectrale gegevens." Het paper, getiteld "A multispectral Bayesian method for improved discrimination performance of seabed sediment classification using multi-frequency multibeam backscatter data" werd door een jury geselecteerd als het beste van in totaal zes wetenschappelijke artikelen.

Het echolood werd vorige week op  de faculteit bezorgd (waarde 270.000 USD), maar zal uiteindelijk op een boot worden geplaatst om onderzoekers in staat te stellen het sediment verder in kaart te brengen en om informatie te verschaffen voor milieueffectstudies, baggeren en pijplegging.