Eerste plaats voor het MAVLab

Nieuws - 13 december 2018

Een team van onderzoekers van de TU Delft en ENAC heeft de eerste prijs gewonnen op de International Micro Air Vehicle-conferentie in de Australische stad Melbourne.

Een gezamenlijk team van het MAVLab van de TU Delft en ENAC voerde als beste de taak uit om een gesimuleerd rampgebied in kaart brengen en een kleine drone in een bos een slachtoffer te laten vinden.

International Micro Air Vehicle (IMAV) is het belangrijkste internationale evenement op het gebied van kleine drones. Het is een combinatie van een wetenschappelijke conferentie met wedstrijden, zowel indoor als outdoor, waarin ultramoderne technologieën worden toegepast. De outdoorwedstrijd van dit jaar bestond uit een scenario waarbij drones autonoom een gebied in kaart moesten brengen en zelfs een bos in moesten vliegen om een ‘gewonde brandweerman’ te zoeken en te redden.

Voor deze missie had het MAVLab van de TU Delft de handen ineengeslagen met het ENAC-dronelaboratorium in Toulouse (Frankrijk). Deze laboratoria leveren allebei belangrijke bijdragen aan het opensourceproject Paparazzi voor automatisch bestuurde drones, en met behulp daarvan konden ze soepel samenwerken en hun code integreren. ENAC richtte zich voor deze wedstrijd op het snel in kaart brengen van het zoekgebied met een kleine drone van 300 gram met vaste vleugels, terwijl de TU Delft een kleine quadcopter het bos in liet vliegen om de brandweerman te zoeken.

Daarnaast won het MAVLab de prijs voor het meest innovatieve ontwerp in de indoorwedstrijd, waarin drones door vensters en poorten moesten vliegen en een vooraf bepaalde vliegbaan moesten volgen. De prijs werd toegekend voor de demonstratie van een volledig autonome versie van de DelFly Nimble, een staartloze drone met flapperende vleugels. Om zelfstandig te kunnen vliegen, was de DelFly Nimble uitgerust met één kleine camera en een kleine processor, zodat visuele beeldverwerking en besturing in de drone kon plaatsvinden. De jury van internationale deskundigen in het vakgebied prees de wendbaarheid en de capaciteiten voor autonoom vliegen van de DelFly Nimble.

De technologie die bij de wedstrijd werd gebruikt, is door de TU Delft ontwikkeld als onderdeel van het SESAR PercEvite-project, dat als doel heeft om zelfs kleine commerciële drones te voorzien van de mogelijkheid om objecten te detecteren en ontwijken, en daarmee bij te dragen aan de veilige integratie van drones in onze omgeving.