01/08 In Memoriam - Daan Admiraal, begenadigd dirigent Krashna Musika

Nieuws - 31 juli 2018 - Communication

Met grote droefheid delen wij mede dat op 22 juli zeer gewaardeerde dirigent en musicus Daan Admiraal (1949) plotseling is overleden. Admiraal werd in 1981 benoemd als dirigent van het Delfts Studenten Muziekgezelschap Krashna Musika en is 37 jaar verbonden geweest aan onze organisatie.

Daan Admiraal tijdens een concert in 2013. Fotograaf Jerry Kooyman

Admiraal studeerde hobo aan het Amsterdamsch Conservatorium bij Cees van der Kraan. Hij studeerde af met vele onderscheidingen: de Zilveren Vriendenkrans (1974) en de Prix d’Excellence (1976). Zijn eerste orkestervaring deed hij op tijdens zijn studietijd als invaller in het Concertgebouworkest en net voor zijn afstuderen werd hij solo-hoboïst in Het Gelders Orkest in Arnhem. Na zijn studie hobo werkte hij jarenlang als freelance hoboïst bij de grote Nederlandse symfonieorkesten. Hij studeerde bovendien Orkest- en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarna hij nog enige tijd privé studeerde bij de vermaarde Russische dirigent Kirill Kondrasjin.

Daan Admiraal is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse muziekwereld in het algemeen en voor de Nederlandse studentenorkesten in het bijzonder. Hij heeft onder andere Het Gelders Orkest, I Fiamminghi, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Virtuosi Pragenses, het Concertgebouw Kamerorkest, het Residentie Orkest en verschillende barokorkesten gedirigeerd. Ook was hij dirigent van drie universiteitsorkesten; het VU-Orkest, het VU-Kamerorkest in Amsterdam en ons eigen Krashna Musika. Hij voerde regelmatig de meest uitdagende orkestwerken uit de 19e en 20e eeuw uit en heeft met deze studentenorkesten een niveau bereikt dat eerder voor onmogelijk werd gehouden.

Daan Admiraal maakte ook naam als koordirigent. Hij was van 1993 tot 2008 dirigent en artistiek leider van Toonkunst Rotterdam. Sinds 2009 is hij dirigent van het Haagse Toonkunst Koor, waarmee Krashna Musika heeft samengewerkt (2009 en 2010). Admiraal werd in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor Krashna Musika en haar studenten was Daan Admiraal een leraar die hen niet alleen in de muziek, maar ook op andere vlakken op weg hielp. Zonder de aandacht op hemzelf te vestigen, wist hij met humor en positiviteit de musici in staat te stellen de essentie van vele prachtige werken op het publiek over te brengen. Of hij nu met een groep werkte of één-op-één, altijd kon je op zijn aandacht rekenen. Hij gaf zijn studenten een thuis in de orkesten.

Daan Admiraal heeft vele generaties studenten geïnspireerd en zal nog zeer lange tijd erg gemist worden.