Highlight: Annette Duetz

Nieuws - 01 mei 2018 - Communication

De TU Delft-campus loopt over van talent op vele gebieden, zo ook in de sport. Iedere maand zetten we een van onze topsporters in de spotlights. Deze maand is die eer aan zeilster Annette Duetz.

Naast studente Technische Natuurkunde, is Annette Olympiër. Samen met teamgenoot Annemiek Bekkering nam zij deel aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro in 2016. Uiteindelijk eindigde ze op een – naar eigen zeggen – teleurstellende zevende plaats in de zeilklasse 49erFX (Female eXtreme), de vrouwelijke variant van de 49er-klasse. Rio 2016 was niet alleen haar Olympisch debuut, maar ook voor de klasse waarin zij zeilt. Waar de mannen al voor het eerst in 2000 in Sydney om Olympisch goud streden, daar was die mogelijkheid er voor de vrouwen pas twee jaar geleden.

Gezien de relatief korte Olympische historie van de klasse is het dus niet vreemd als de term 49er of 49erFX bij de zeilleek geen belletje doet rinkelen. Daarom een spoedcursus door Annette: “Ik zeil in een skiff, met asymmetrische spinnaker (het type zeil, red.) en dubbeltrapeze. De boot stelt grote eisen aan de balans en atletische kwaliteiten van de zeilers. Wat mij aanspreekt zijn de hoge snelheid van de boot, maar ook dat hij instabiel is en daardoor uitdagend om in te varen.”

High Performance team
Annette maakt sinds oktober 2017 deel uit van het High Performance team van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV). Dit initiatief brengt (nieuwe) getalenteerde mannelijke en vrouwelijk zeilers in de 49er- en 49erFX-klasse samen. Het doel van dit team is om de 49er(FX)-zeilers klaar te stomen voor de wereldtop, waarin Nederland tot nu toe geen wortel heeft weten te schieten.

“In dit systeem zeilden we in de afgelopen anderhalf jaar steeds in andere koppels, wat heel leerzaam was. Inmiddels zeilen we weer in vaste teams, in mijn geval met Annemiek. Belangrijk voor deze samenwerking zijn niet alleen onze gezamenlijke ervaringen, maar ook de ervaringen die wij in de afgelopen anderhalf jaar los van elkaar hebben opgedaan. Deze zorgen ervoor dat we een nog beter team vormen.

Prinses Sofia Cup
Tijdens de Prinses Sofia Cup van 30 maart tot en met 7 april, deed zich de mogelijkheid voor het duo voor om te laten zien welke groei zij door hadden gemaakt. De zeilwedstrijd in de wateren rondom het Spaanse eiland Mallorca was de eerste sinds hun Olympische avontuur die zij samen zeilden. In een sterk deelnemersveld wonnen zij met een ruime voorsprong ten opzichte van de nummer twee: 49 om 95 punten. “Het winnen van de cup geeft ons veel vertrouwen en laat zien dat we stappen hebben gemaakt afgelopen winter. En niet alleen wij, maar het gehele High Performance team. De andere teams uit onze ploeg waren derde, elfde en negentiende.”

Wereldkampioenschap en Olympische Spelen
“Onze grootste wedstrijd is in augustus dit jaar in het Wereldkampioenschap in het Deense Aarhus. Daar willen we zo goed mogelijk presteren, omdat hier de eerste landenplekken te vergeven zijn voor de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Om je als land te kwalificeren moet je in de top tien varen. Dit moet voor ons met Nederland geen probleem zijn. Ons doel ligt hoger, we gaan hier voor de winst!”

Mocht Nederland zich tijdens het Wereldkampioenschap plaatsen voor de Olympische Spelen, betekent dit niet dat Annette al verzekerd is van een Olympisch ticket. De Nederlandse kwalificatie vindt plaats in de zomer van 2019. Degene die het beste zeilt over twee wedstrijden kwalificeert zich. “Voorlopig zijn we hier totaal nog niet mee bezig. Het doel van de ploeg is eerst nog met z’n allen beter worden en van elkaar leren. Een te vroege onderlinge strijd is uiteindelijk niet voor bevorderlijk voor ons niveau.”

Topsport en studie
“Als topsporter ben je  al snel geneigd om uit alles wat je doet het maximale te halen. Om die reden heb ik wel echt bewust voor een van de twee gekozen; het zeilen. Op het moment staat mijn studie dan ook op een laag pitje. Na afgelopen Spelen heb ik mijn Bachelor Technische Natuurkunde afgemaakt en ben aan de master begonnen. Afstuderen zal nog moeten wachten tot na de Olympische Spelen  in 2020, als ik me kwalificeer. Naast het zeilen blijft namelijk op het moment erg weinig tijd over." 

Voor meer informatie over studie en topsport, klik hier.