Anton Akhmerov treedt toe tot De Jonge Akademie

Nieuws - 23 november 2018 - Communication TNW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft dr. Anton Akhmerov van de afdeling Quantum Nanoscience geselecteerd als nieuw lid van De Jonge Akademie. Hij is één van de tien nieuwe leden, die allen een brede belangstelling hebben voor de wetenschapsbeoefening, wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie.

Anton Akhmerov (1984) doet met computersimulaties onderzoek naar quantummechanische systemen en nanosupergeleiders. Ook heeft hij interesse voor opensource- software en open data. Hij ontwikkelde een Massive Open Online Course (MOOC) en heeft zo duizenden mensen kennis bijgebracht over topologie in quantummechanica. Ook ontwikkelde hij ‘Zesje’, software om tentamens efficiënt en systematisch te corrigeren. Voor Zesje heeft hij de Delft Educational Fellowship 2018 ontvangen. Akhmerov is lid van de redactieraad van het open access New Journal of Physics. Via De Jonge Akademie wil hij bijdragen aan beleidsveranderingen voor de wetenschap, met name op het gebied van open science.

Open science is een oplossing voor verschillende problemen binnen de academische gemeenschap en is tegelijkertijd een mooie kans voor verbetering”, zegt Akhemerov. “Het invoeren van deze nieuwe werkwijze is echter zeer moeilijk vanwege de enorme inertie in de academische gemeenschap. Als lid van De Jonge Akademie wil ik bijdragen aan het promoten van open science en de komst ervan bespoedigen.”

Het lidmaatschap van De Jonge Akademie duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 21 maart 2019.