NWO-groot voor brain imaging-centrum CUBE

Nieuws - 28 september 2018 - Communication TNW

NWO heeft een aanvraag voor het Center for Ultrasound Brain imaging at Erasmus MC (CUBE), waar de TU Delft ook bij betrokken is, goedgekeurd. De wetenschapsfinancier maakt een kleine 2,5 miljoen euro vrij voor de realisatie van CUBE.  

Het begrijpen van het brein is een van de grootste uitdagingen van de huidige wetenschap. Door het nieuwe centrum komt dit ‘begrijpen’ hopelijk snel dichterbij. In CUBE willen wetenschappers met een nieuw soort echografie de doorbloeding van de hersenen beter zichtbaar maken. Door de snelheid en precisie van deze afbeeldingstechniek kunnen neurowetenschappers beter begrijpen hoe hersengebieden samenwerken en kunnen neurochirurgen tumoren beter onderscheiden van gezond hersenweefsel tijdens operaties.

De Delftse bijdrage aan dit project is de constructie van een essentieel onderdeel voor deze nieuwe echografie: de transducer, het gedeelte dat de ultrageluidsgolven uitzendt en ontvangt. ‘Dit is een geavanceerd en complex apparaat met geïntegreerde elektronica, dat zowel voor als tijdens een chirurgische ingreep gebruikt kan worden’, aldus Nico de Jong van de afdeling Imaging Physics.

Naast Nico de Jong zijn ook Wiro Niessen (part-time aanstelling) en Ton van der Steen (nulaanstelling) bij het project betrokken.