Probeer Quantum Computing met Quantum Inspire

Nieuws - 10 september 2018 - Communication TNW

Voor diegenen die altijd al quantum computing hebben willen proberen heeft QuTech Quantum Inspire gelanceerd. Dit quantumcomputerplatform is ontworpen om je eerste stappen in de fascinerende wereld van quantumberekening te ondersteunen én om de kansen te verkennen die de kracht van quantum in de toekomst zal bieden. Raak geïnspireerd door de toegang tot verschillende technologieën om quantumberekeningen uit te voeren, inzicht te krijgen in de principes van quantum computing en lid te worden van de gemeenschap.

QuTech (opgericht door TNO en TU Delft) heeft Quantum Inspire voor jou gebouwd om algoritmen te schrijven en uit te voeren met de QI-editor op de QX-simulator. Algoritmes tot 37 qubits kunnen niet alleen op onze eigen servers worden uitgevoerd, maar ook op het supercomputerplatform Cartesius op Surfsara.

Samenwerking leidt tot een hogere TRL

QuTech is ervan overtuigd dat door nauwe samenwerking met externe partners het mogelijk zal zijn om de ontwikkeling en engineering op het gebied van quantumberekening verder te versnellen en deze technologie naar een hoger niveau van Technology Readiness Level (TRL) te brengen. Hiervoor werkt het team al nauw samen met verschillende partners in de industrie.

Aansluiting van quantumchip

Het is onze ambitie om in 2019 de eerste quantumchip aan te sluiten op Quantum Inspire. Een toegewijd ingenieursteam met specialisten van TNO en de TU Delft werkt momenteel aan een volwaardig quantumcomputerplatform. Dit platform bestaat uit high-end elektronica, extreem koelvermogen om cryogene omgevingen te bereiken (bijna absoluut nul) en complexe software om qubitoperaties uit te voeren, te controleren en te voltooien.

Quantumalgoritmen

Quantum Inspire biedt gebruikers een verscheidenheid aan manieren om quantumalgoritmen te programmeren, deze algoritmen uit te voeren en de resultaten te onderzoeken. Het biedt een grafische interface om te programmeren in QASM (Quantum Assembly Language) en om bewerkingen in schakelschema's te visualiseren. Met de QI-editor leren niet-quantumexperts quantumalgoritmen te schrijven met ondersteuning van automatische syntaxcontrole. Onze Snelle Gids legt uit hoe. De output van een quantumalgoritme kan worden onderzocht met behulp van onze ingebouwde dataviewer. Gebruikers kunnen ook de ruwe output van quantumalgoritmen downloaden voor meer gedetailleerde analyse en onderzoek van resultaten.

Hoe werkt het?

Quantum Inspire biedt verschillende soorten accounts: Anoniem, Basis en Geavanceerd. Als anonieme gebruiker kun je basisalgoritmen schrijven en tot 5 qubits gebruiken in onze QX Simulator zonder de mogelijkheid om je resultaten op te slaan en te delen. Met een basis-account kun je quantumalgoritmes tot 31 qubits simuleren en/of uitvoeren op onze (toekomstige) hardware back-ends. Met een geavanceerd account kun je tot 37 qubits simuleren met sterkere rekenkracht op Cartesius, een van de Nederlandse supercomputers van SurfSara.

Cartesius supercomputer op SurfSara