Veni voor Jeremy Brown en Zoltán Perkó

Nieuws - 24 juli 2018 - Communication TNW

NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn zeven Delftse wetenschappers waaronder twee van RST: Jeremy Brown en Zoltán Perkó. De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen. 

De twee laureaten van RST werken beiden voor de sectie Medical Physics & Technology. De eerste is Jeremy Brown: "Ik ben dolgelukkig met deze Veni-grant. Eind dit jaar bedacht ik een nieuwe aanpak voor 'simultaneous multiple radio-molecular tracer imaging' en met deze grant kan ik dit zelfstandig doorontwikkelen. Ik schrijf een groot deel van de inspiratie voor dit idee toe aan de unieke cultuur binnen de sectie Medical Physics & Technology en de nauwe relatie met HollandPTC. Voor mij is het helder dat dit soort multidisciplinaire omgevingen van cruciaal belang zijn om de grenzen in medische beeldvorming en kankerbehandeling op te zoeken."

De andere RST-laureaat is Zoltán Perkó: "Ik ben erg blij en enthousiast dat ik gekozen ben uit de vele getalenteerde kandidaten voor een Veni-grant. Met behulp van deze subsidie kan ik werken aan het verhogen van de precisie van radiotherapiebehandelingen en het zetten van belangrijke stappen in de real-time aanpassing van bestralingen. Door de sterke samenwerking tussen de sectie MP&T en het onlangs gebouwde protonentherapiecentrum HollandPTC hebben we de kans om een echte klinische impact te hebben, waardoor we uiteindelijk het leven van kankerpatiënten verbeteren."

Dennis Schaart, hoofd van de sectie MPT, is ook erg enthousiast over de Veni's: ‘Deze toekenningen geven niet alleen een belangrijke impuls aan het protonenonderzoek binnen de TU Delft. Ze laten omgekeerd ook zien dat we als technische universiteit in staat zijn om met daadwerkelijk vernieuwende en zinvolle ideeën te komen. En dat binnen een vakgebied als de protonentherapie, waarbinnen de state-of-the-art toch al ver is ontwikkeld en het laaghangende fruit allang geplukt. Ik feliciteer Zoltán en Jeremy met hun Veni-subsidies en kijk uit naar de resultaten van hun onderzoek!’ 

Lees meer over de plannen van onze twee Veni-laureaten:

ACMI: een nieuw hulpmiddel om de complexiteit van het menselijk lichaam te onderzoeken

Jeremy Brown
Medische beeldvorming is een cruciaal instrument in ons streven ziekten beter te begrijpen, voorkomen en behandelen. Dit onderzoek zal een nieuwe moleculaire beeldvormingsmethode opleveren die tegelijkertijd meer dan drie biologische processen kan volgen met hoge resolutie en gevoeligheid. Hiermee kunnen artsen betere behandelingen ontwikkelen voor agressieve ziekten, zoals kanker.

Algoritme-ontwikkeling voor de volgende generatie radiotherapie: foutenreductie tijdens behandeling van kanker met protonen en fotonen

Zoltán Perkó
Om baanbrekende zorg voor kankerpatiënten te kunnen bieden, wordt protonentherapie in Nederland geïntroduceerd. Met protonen kunnen tumoren doelgericht worden behandeld maar onnauwkeurigheden, zoals dagelijkse anatomische variaties, kunnen de effectiviteit verminderen. Dit onderzoek focust op algoritmen die de invloed van onvermijdelijke onzekerheden verminderen zodat de beste kans op genezing wordt gehaald.