Vergunningsaanvraag en milieueffectrapportage ter inzage

Nieuws - 03 september 2018 - Communication TNW

Vanaf 23 augustus tot 3 oktober 2018 liggen de vergunningaanvraag en het milieueffectrapport (MER) voor de koude bron van het OYSTER-programma ter inzage. De aanvraag gaat over het inbouwen van een koude neutronenbron naast de reactorkern. Deze koude bron, die op zichzelf geen radioactieve toepassing is, maakt het mogelijk de neutronen van de onderzoeksreactor te vertragen, waardoor betere onderzoeksresultaten mogelijk zijn.

Koude neutronen
De neutronen zullen gekoeld worden tot -250°C. Bij deze extreem lage temperatuur kunnen onderzoekers deze ‘koude’ neutronen beter ‘sturen’ voor nog betere onderzoeksresultaten. De mogelijkheden voor stralinggerelateerd wetenschappelijk onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheid, duurzame energie en materialen worden hiermee aanzienlijk verbeterd en uitgebreid.

Het OYSTER-programma
Met het OYSTER-programma (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) wordt de onderzoeksreactor een stuk preciezer en breder inzetbaar. Hierdoor kan het RID blijven voldoen aan fundamentele onderzoeksvragen uit de markt en de wetenschappelijke wereld. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek op het gebied van zonnecellen en batterijen en medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker.

Alle documenten vergunningaanvraag en MER staan op www.anvs.nl