Virtuele rondleiding in katalyselab

Nieuws - 15 februari 2018 - Communication TNW

Het nieuwe katalyselab is nog in aanbouw, maar een paar collega's konden er afgelopen maandag al wel in rondlopen. In 3D virtual reality wel te verstaan. Leuk en erg nuttig, zo bleek!

Je kunt nog zo veel op papier zetten, je krijgt pas echt een goede indruk van de ruimtelijke indeling van een gebouw als je erin kunt rondlopen. En dat is precies wat Harrie Jansma, research technicus bij Chemical Engineering, als eerste mocht doen. Na een korte plenaire uitleg over de verschillende ruimtes, dompelde Harrie zich onder in de VR-wereld. Hij bekeek uitgebreid de installaties en aansluitingen. Ook andere aanwezigen vanuit TNW, de projectgroep en het ontwerpteam konden de installateur vragen stellen over maten, afstanden, apparatuur en aansluitingen.

‘Het was heel waardevol om een kijkje te nemen op mijn toekomstige werkplek’, aldus Harrie. ‘Ik kon zelfs onder een tafelblad kijken, waar precies de aansluiting voor de speciale stroomvoorziening komt. Ook konden we goed zien waar de zuurkasten en het meubilair komen. Zo krijg je een indruk van de hoeveelheid bewegingsruimte. We konden alles kritisch doornemen, zodat we na oplevering het gebouw precies krijgen zoals we het willen. Ik had nog uren kunnen rondlopen door het virtuele lab.’  

Het katalyselab is een technisch gecompliceerd gebouw, vanwege de speciale condities die nodig zijn voor het onderzoek dat er plaats gaat vinden. Op een relatief klein oppervlak komt een grote hoeveelheid installaties voor luchtbehandeling, verschillende gassen onder hoge druk, elektrische voorzieningen en - getrapte - veiligheidsmechanismen. De bouw van dit nieuwe lab is in volle gang en wordt eind dit jaar opgeleverd.