Beste docent en meest innovatief onderwijstalent TU Delft

Nieuws - 08 november 2018 - Webredactie Communication


Calvin Rans, universitair docent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie (LR), is verkozen tot de beste docent van de TU Delft 2018.
Hij staat bekend als een zeer benaderbare en betrokken docent, die studenten om feedback vraagt om zijn colleges verder te kunnen verbeteren. Zijn studenten zijn enthousiast over de vakken die hij doceert: hij biedt het eerstejaars vak Mechanics of Materials op een ‘blended’ manier aan waardoor het aansluit op de vragen van studenten, en weet het ‘taaie’  tweedejaars vak Structural Analysis & Design boeiend te maken onder meer door voorbeelden te gebruiken die de theorie tot leven brengen. 

Blended
Mechanics of Materials, een eerstejaars vak, is een van de eerste vakken binnen de faculteit die blended wordt gegeven. Studenten bekijken thuis video’s waarin de leerstof wordt uitgelegd en krijgen tijdens het (werk)college meer uitleg over de lastige stukken waardoor er tijd over blijft om te kunnen werken aan oefeningen. Studenten stellen deze aanpak erg op prijs, temeer omdat Rans veel voorbeelden gebruikt die de theorie in de juiste context helpen plaatsen. Zo kwam Rans (die uit Canada komt) naar een college in ijshockey-kledij, om vervolgens de spanningen op een hockeystick bij een harde slag als voorbeeld te gebruiken. 

Aansprekende voorbeelden
Sinds dit jaar neemt Rans ook het tweedejaars vak Structural Analysis & Design voor zijn rekening, waarbij hij studenten, naast theorie, vooral design intuition wil bijbrengen. Bij ontwerpen bestaat er niet één juist antwoord, benadrukt hij in zijn colleges, studenten moeten leren om kritisch te zijn en de juiste afwegingen te maken tijdens het ontwerpproces. Hoewel de opzet niet is veranderd, weet hij de studenten door zijn rustige aanpak en het gebruik van aansprekende voorbeelden door de soms zware stof te loodsen. Het succes daarvan blijkt wel uit het gestegen slagingspercentage.

Digitale middelen
Naast het gebruik van voorbeelden en zijn vermogen om theorie te presenteren in haar context, appreciëren zijn studenten de manier waarop hij digitale middelen inzet. Naast de blended video’s, gebruikt hij tijdens colleges de zogenaamde ‘quad-screens’, om de theorie en oefeningen letterlijk naast elkaar te zetten. Ook experimenteerde hij dit jaar met ‘ANS’, een binnen de TU Delft ontwikkeld online systeem om examens te beoordelen. Studenten waardeerden de uitgebreide feedback die ze ermee kregen, zodat ze meer inzicht kregen op wat er verkeerd was. 

Verkozen door studenten
Rans werd aan het einde van het vorige academisch jaar uitgeroepen tot beste docent van LR en door Studievereniging VSV ‘Leonardo da Vinci’ genomineerd voor de Best Lecturer Verkiezing van de TU Delft waar alle acht de faculteiten aan meedoen. Uit deze acht docenten kiest een jury, bestaande uit Vice-President Education Rob Mudde, leden van de Studentenraad, de StudieVerenigingenRaad en de winnaar van vorig jaar, de beste docent van de TU Delft. De winnaar dingt vervolgens mee naar de landelijke titel Docent van het Jaar van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg), die bekend wordt gemaakt op 13 april 2019. 

Anne-Kee Doing, voorzitter van de Studentenraad overhandigt de cheque en het certificaat ‘Best Lecturer 2018’ aan de winnaar Calvin Rans.

Innovative Teaching Talent 2018
Hadi Hajibeygi, universitair docent bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, is verkozen tot Innovative Teaching Talent 2018. Hij geeft de vakken Reservoir Simulation, Rock Fluid Physics en Advanced Reservoir Simulation en richtte onderzoeksgroep DARSIM op.

De jury waardeert zijn integrale aanpak waarin hij onderwijs, onderzoek en bedrijven samenbrengt. Op deze manier wil hij een omgeving creëren waar studenten deel kunnen worden van een netwerk waar ze zichtbaar zijn en de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Hadi Hajibeygi, winnaar van de Innovative Teaching Talent wisselbeker ontvangt de prijs van zijn voorganger Bart Root.

Meer informatie
Lees hier meer over Calvin Rans of volg hem op Twitter
Kijk hier voor meer informatie over Hadi Hajibeygi

TU DELFT LECTURER OF THE YEAR 2018