Eerste artikelen gepubliceerd in TU Delft open-accesstijdschrift Superhero Science and Technology

Nieuws - 30 april 2018 - Webredactie Communication

In dezelfde week dat Avengers: Infinity War, de nieuwste superheldenfilm uit Hollywood, wereldwijd in première ging, zijn in een nieuw online tijdschrift met superhelden als thema de eerste artikelen en een redactioneel stuk gepubliceerd. De artikelen in Superhero Science and Technology concentreren zich op twee leden van de Avengers: de Winter Soldier (Bucky Barnes) en Iron Man (Tony Stark).

Antivries-eiwitten uit zeevissen en de Winter Soldier

De Winter Soldier (Bucky Barnes) is een superheld die “bestand is tegen de biologische schade door cryogenisch bevriezen”. Maar is het echt mogelijk om een persoon cryogenisch te bevriezen, net als met de Winter Soldier is gedaan in de strips en films over deze superheld?
Volgens Romà Valls-Suris, Maja Mehmedbašić en Ilja Voets van de Technische Universiteit Eindhoven “is de oplossing voor het succesvol preserveren van een echte Bucky Barnes mogelijk al beschikbaar in de natuur en kan deze specifiek worden gevonden in zeevissen die in ijskoud water leven”. In hun artikel ‘Marine Fish Antifreeze Proteins: the Key Towards Cryopreserving the Winter Soldier’ beschrijven zij hoe vissen als de Amerikaanse puitaal antivries-eiwitten produceren die het vriespunt van hun bloed verlagen, waardoor zij kunnen overleven in ijskoud water.

3D-printen en Iron Man

“Het pak van de Iron Man is een van de beroemdste uitvindingen uit superheldenstrips en -films”, aldus Juha Niittynen en Jukka Pakkanen in de eerste zin van hun artikel ‘Importance of 3D and Inkjet Printing for Tony Stark and the Iron Man suit’. In het artikel presenteren zij verschillende 3D- en inkjetprinttechnieken die Tony Stark zou kunnen gebruiken om zijn verzameling Iron Man-pakken te repareren en zelfs snel nieuwe pakken te bouwen.
Niittynen and Pakkanen: “Printmethodes voor de productie van zowel structurele als functionele onderdelen zijn een integraal onderdeel geworden van niet alleen de prototypering en het ontwerp van onderdelen, maar ook voor het opzetten van nieuwe, duurzame productiemethodes.”

Denk Super

“Door de link te leggen tussen onderzoek en het superheldengenre – superhelden, superschurken, superkrachten of scènes uit films of stripboeken – kunnen onderzoekers het grote publiek op unieke wijze bij hun werk betrekken”, aldus Barry W. Fitzgerald, onderzoeker verbonden aan de TU Delft, superheldenwetenschapper en hoofdredacteur van het open-accesstijdschrift Superhero Science and Technology van de TU Delft, in zijn redactionele stuk, dat tegelijk is gepubliceerd met de artikelen over de Winter Soldier en Iron Man. Fitzgerald roept onderzoekers uit de hele wereld op om artikelen over hun onderzoek op te sturen naar Superhero Science and Technology. Hij benadrukt dat “de combinatie van actueel onderzoek met het superheldengenre artikelen zal opleveren die een groot en gevarieerd lezerspubliek kunnen bereiken. Door zulke artikelen beschikbaar te maken voor de bredere gemeenschap - via open access - wordt de aandacht voor onderzoek ongetwijfeld vergroot.”

Meer informatie

Alle artikelen zijn te vinden in Superhero Science and Technology Volume 1, No: 1 (2018).

Homepage van het tijdschrift: https://journals.library.tudelft.nl/index.php/superhero/index

Contact Barry Fitzgerald: https://bwscience.com, B.Fitzgerald@tudelft.nl, https://twitter.com/bwsciencenow en https://twitter.com/SuperSciTech  

Adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft Roy Meijer, r.e.t.meijer@tudelft.nl, 06 14015008