Op donderdag 26 juli om 03:30 uur hebben studenten van de TU Delft met een zelfgebouwde raket (Stratos III) een poging gedaan om het Europese studenten hoogterecord te verbreken en de grens van de ruimte te bereiken. Na 20 seconden kwam er echter een abrupt einde aan de vlucht toen de raket in meerdere delen brak boven de ‘safety zone’ boven de zee. Het team onderzoekt samen met INTA (Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial) de oorzaak van de mislukte vlucht.

Raketten zijn gevaarlijke voertuigen, dit is de reden dat er wordt samengewerkt met een commercieel lanceerterrein dat meer dan zestig jaar ervaring heeft met experimentele lucht-en-ruimtevaart systemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste, en hoewel er een gigantisch veiligheidsgebied is, is  het ontzettend moeilijk om te voorspellen waar de stuken neerkomen. Het team heeft vannacht samen met INTA zeker gesteld dat de lancering veilig is verlopen. 

Vervolgonderzoek

We onderzoeken op dit moment samen met INTA naar de oorzaak van de mislukte vlucht. Tevens wordt er onderzocht of de genomen veiligheidsmaatregelen voldoende zijn gebleken.  Als hier meer over bekend wordt, zal dit gecommuniceerd worden.  

Jesse Hummel, Project Leider Stratos III: “Het team heeft hier twee jaar aan gewerkt en is enorm teleurgesteld. Alles moet perfect werken in de voorbereiding en tijdens de vlucht. ‘Rocket science’ is gewoon verschrikkelijk moeilijk. Het team heeft nog een paar dagen vakantie om bij te komen. Ook wordt stap voor stap de data geanalyseerd.  Ik ben enorm trots op het team en diep onder de indruk van onze engineers en hoe ze de problemen in de aanloop naar de lancering hebben opgelost. Dit geeft me hoop voor de toekomst.”

DARE

Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) bestaat uit een groep ambitieuze studenten van TU Delft die een passie heeft voor raketwetenschap. Hun droom is om de ruimte te bereiken op 100 km hoogte. De studenten ontwerpen, bouwen en lanceren raketten die een wetenschappelijk en educatief doel dienen. In 2009 heef DARE Stratos gelanceerd die een hoogte van 12.3 km bereikte. Met deze prestatie braken zij het Europese hoogte record voor studenten- en amateurbouwers. In 2015 is Stratos II + gelanceerd die maar liefst een hoogte bereikte van 21,5 km.

Meer informatie

Informatie over de lanceercampagne kan via de volgende kanalen gevonden worden:
Livestream: https://www.youtube.com/user/lrdare
Website: http://dare.tudelft.nl/stratos-iii/
Facebook: https://www.facebook.com/daretudelft/
Twitter: https://twitter.com/DARE_TUDelft