TU Delft van start met top onderzoeksfaciliteit toekomstig energiesysteem

TenneT eerste partner in Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab)

Nieuws - 16 juli 2018 - Webredactie Communication

Voor de energietransitie is integratie van nieuwe technologieën in het energiesysteem essentieel. Er is nu geen faciliteit om nieuwe componenten in het hoogspanningsnet te testen. Met de bouw van het ESP Lab (Electrical Sustainable Power Lab, Powered by TenneT ) gaat de TU Delft daar verandering in brengen. Dit lab wordt een unieke faciliteit waar toponderzoek naar systeemintegratie in het energiesysteem plaats vindt. Dit onderzoek is noodzakelijk om het energiesysteem van de toekomst te kunnen ontwikkelen.

Dit lab wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de belangrijkste spelers in duurzame energievoorziening. Landelijk netbeheerder TenneT is de eerste partner van het Electrical Sustainable Power Lab.

De energietransitie is deze eeuw één van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Ontwikkelingen als decentrale energieopwekking, elektrificatie, opslag, conversie en het op grote schaal inzetten van elektrische auto’s stellen nieuwe eisen aan het elektriciteitssysteem van de toekomst. Om de integratie van deze nieuwe technologieën in het toekomstige elektriciteitsnetwerk betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar te houden is kennis van en inzicht in het systeem nodig. Onderzoek en innovatie is een noodzakelijk randvoorwaarde om samen met de markt het energiesysteem van de toekomst te kunnen ontwikkelen.

ESP Lab

TU Delft verbouwt de Hoogspanningsonderzoeksfaciliteit - het op dit moment best uitgeruste academische laboratorium voor hoogspanningsonderzoek in Europa - tot het nieuwe Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab).  De TU Delft zoekt actief de samenwerking op met vooraanstaande spelers uit de energievoorziening, waarvan TenneT nu als eerste een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend. Ook binnen de TU Delft werken diverse partijen van het Delft Energy Initiative samen in het ESP Lab, zoals Duwind, Urban Energy, e-Refinery en Powerweb.

Maatschappelijke impact

“Ik ben trots dat de TU Delft samen met TenneT werkt aan een laboratorium met zoveel maatschappelijke impact. Het ESP Lab gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het altijd en voor iedereen beschikbaar stellen van elektrische energie middels een ‘SMART Power Grid’”, aldus John Schmitz, decaan Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica.

Mel Kroon, CEO TenneT, " De energietransitie stelt netbeheerders voor een mooie uitdaging. Verduurzaming, elektrificatie, digitalisering en opslag vragen om een nieuw elektriciteitssysteem met daarin een centrale rol voor TenneT. In dit ESP lab kan TenneT samen met de TU Delft en andere partijen het elektriciteitssysteem van de toekomst vormgeven."

v.l.n.r. John Schmitz (TU Delft) en Mel Kroon (TenneT)

Meer informatie

Website Electrical Sustainable Power Lab

Prof. Miro Zeman, Electrical Sustainable Energy, TU Delft
T   +31 (0)15 27 82 409
E   M.Zeman@tudelft.nl