Vijf Vidi’s voor TU Delft: van zigzaggen door rekenbarrières tot kleiachtige orthopedische implantaten

Nieuws - 01 juni 2018 - Webredactie Communication

NWO heeft aan vijf onderzoekers van de TU Delft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend. Met hun Vidi-beurs kunnen zij een onderzoeksgroep opzetten om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. 

De gehonoreerde Delftse projecten zijn:

Kleiachtige orthopedische implantaten
Amir Zadpoor
Onderzoekers gebruiken 3D printen om orthopedische implantaten te maken die zich gedragen als klei. Deze implantaten kunnen gemodelleerd worden naar de vorm van patiëntbotten en harden vervolgens uit (vergelijkbaar met klei). De gepersonaliseerde vorm van dergelijke implantaten verbetert de fixatie en daarmee de levensduur. 

Een flexibel platform om quantummaterialen te bestuderen
Andrea Caviglia
Tweedimensionale quantummaterialen zijn veelbelovende alternatieven voor energie-efficiënte dataverwerking - mits fundamentele kwesties worden opgelost. Natuurkundigen gebruiken een nieuwe methode om atomair dunne lagen, geroteerd ten opzicht van elkaar, te stapelen. Dit levert een flexibel platform op om belangrijke kwantumfenomenen te bestuderen op de tijdschaal van pico- tot femtoseconden. 

Kunstmatige intelligentie voor het ontwerpen van nanodevices
Anton Akhmerov
De onderzoekers zullen algoritmes ontwikkelen om optimaal functionerende en robuuste elektronische quantum devices te maken. Hiermee zullen ze de problemen oplossen die ontstaan door de imperfectie in het proces van het maken van het device en de natuurlijke variaties van het materiaal op de microscopische schaal. 

Wat is er nodig om een composietlaminaat kapot te maken?
Frans van der Meer
Composietmaterialen versterkt met vezels kunnen in veel variaties ontworpen worden. Ieder ontwerp moet apart getest worden om te weten wanneer het kapot gaat. Kan dat ook voorspeld worden? Onderzoekers ontwikkelen een gedetailleerd model dat meerdere schaalniveaus omvat. Door nieuwe rekenmethodes blijft het multischaal model qua rekentijd praktisch toepasbaar.

Zig-Zaggen door Rekenbarrières
Joris Bierkens
Het is een belangrijke open vraag voor de statistiek hoe computers efficiënt te laten rekenen aan reusachtige hoeveelheden data en ingewikkelde modellen. Het recent ontdekte ‘Zig-Zag process’ is een nieuwe fundamentele bouwsteen voor rekenmethoden die enorm veel sneller zijn. De onderzoeker gaat dit idee uitbouwen tot een praktisch hulpmiddel met een betrouwbare theoretische onderbouwing.


Verder was er een Vidi voor Rik Vos van het Erasmus MC, die ook verbonden is aan de afdeling Imaging Physics (TNW) 

De doorbloeding van de hartspier – QUANTO

H.J. (Rik) Vos (m) PhD, Erasmus MC – Biomedical Engineering
De acute behandeling van patiënten met een hartinfarct geeft bij een derde van de patiënten geen volledig herstel van de doorbloeding van het hart. De onderzoekers gaan een nieuw echosysteem bouwen om tijdens de ingreep de doorbloeding nauwkeurig in kaart te brengen, zodat de beste vervolgbehandeling kan worden gekozen voor de patiënt.