Windmolens in de mist

Nieuws - 31 mei 2018 - Webredactie Communication

Het was zo’n mooi plan: met ongeveer zestig studenten en medewerkers op een boot naar het windmolenpark voor de kust van Noordwijk, waar het merendeel van de energie op de campus wordt opgewekt. Maar het liep anders.

Rond twaalf uur 's middags vertrekt een bus vol enthousiaste studenten en medewerkers van de TU naar IJmuiden. Daar stappen ze op een schip richting windmolenpark Luchterduinen. De TU Delft betrekt zo’n 80% van haar energie van dit windmolenpark. Kaartjes voor de excursie kostten tien euro en de plekken waren in twee minuten weg. Op de 67 jaar oude boot is alles verzorgd: broodjes, drankjes, praatjes van een wetenschapper en van een medewerker van Eneco, dat het windmolenpark beheert.

“De energie die hier wordt opgewekt gaat niet direct naar een lampje dat op de campus brandt”, legt Arnold van Triest, energiecoördinator van Campus and Real Estate uit, "maar komt terecht in het energienetwerk dat door heel Europa loopt.” Voordat de stroom op dat net komt, gaat deze door een database waar wordt bijgehouden hoeveel energie er is opgewekt. “Met certificaten die daar worden uitgegeven weet de TU zeker dat aan het eind van het jaar 80% van de door haar verbruikte energie is opgewekt door de windmolens.” Als het een dag niet waait, levert een windturbine geen energie. Maar als het de volgende dag hard waait, kan een windmolen meer dan de behoefte van de TU produceren. Ongeveer 1/7 van de energieproductie van het windmolenpark is nodig om de TU te voorzien van stroom. “Dat zijn zes windmolens”, aldus Van Triest.

BRON: Delta 30 mei 2018