Highlight: Tijmen Snel

Nieuws - 20 december 2018 - Communication

De TU Delft-campus loopt over van talent op vele gebieden, zo ook in de sport. Iedere maand zetten we een van onze topsporters in de spotlights. Deze maand is die eer aan schaatsen Tijmen Snel.

Eind november vond het eerste belangrijke toernooi van dit seizoen plaats: het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf. Hoe is het toernooi voor jou verlopen?
Goed! Op de 500 meter behaalde ik een persoonlijk record. Voorafgaand aan het toernooi voelde ik me al erg goed, dus het is fijn om de bevestiging in de tijd te zien. Helaas viel mijn tijd op de 1500 meter tegen. Een dag later, ging het op de 1000 meter stukken beter: ik reed ook op deze afstand een persoonlijk record. Al met al was het een zeer geslaagd toernooi, aangezien ik voor de eerste keer in top tien klassering behaalde in het senioren afstandstoernooi.

Tijdens de trainingsperiode, die begin mei begon, heb je af en toe met meegetraind met de Jumbo-ploeg van onder meer Kjeld Nuis en Sven Kramer. Hoe heb je dit ervaren?
Het heeft me veel gebracht. Die jongens rijden natuurlijk op een veel hogere snelheid dan ikzelf normaal gesproken doe, waar ik veel van leer. Zelf hoop ik natuurlijk volgend seizoen door te stromen naar een commerciële ploeg maar hoe groot die kans is, is lastig in te schatten. Maar ik denk dat er een reële kans is om door te stromen als ik deze vorm doortrek.”

Eind december (van vrijdag 28 tot en met zondag 30 december) vindt het Nederlands Kampioenschap Afstanden plaats. Wat verwacht je van jezelf qua prestaties dit toernooi?
“Ik hoop dat ik tijdens het NK dezelfde vorm kan halen als tijdens het World Cup kwalificatietoernooi. Misschien dat ik op 500 meter en 1000 meter nog wel sneller kan rijden. Op de 1500 wil ik mezelf flink verbeteren.”

Verder kijkend: wat is jouw grote doel op schaatsgebied?
Ik hoop de stap te maken naar een commerciële ploeg zodat ik volledig van én voor het schaatsen kan leven. Momenteel train in nog in Den Haag. Door in een commerciële ploeg in een topsportomgeving te trainen kan ik sowieso stappen maken. Op de lange termijn hoop ik uiteindelijk de wereldtop te bereiken, en dan vooral op de 1000 meter en de 1500 meter.

Naast schaatsen op topniveau studeer je Werktuigbouwkunde. Hoe combineer je studie en topsport?
Ik vind het fijn om met iets anders bezig te zijn, naast het schaatsen. Je moet wel oppassen dat niet te veel eist van jezelf op beide fronten, waardoor je uiteindelijk zowel op studie- als sportgebied minder gaat presteren. Balans is belangrijk. Eind dit jaar hoop ik mijn bachelor zo goed als afgerond te hebben. Volgend jaar ga ik mij volledig focussen op schaatsen. Immers, als ik in Heerenveen ga wonen, wordt het namelijk een stuk lastiger om de studie te combineren met sporten.”

Voor meer informatie over studie en topsport, klik hier.