Nominatie Nationaal Icoon voor mobiele krachtige röntgenbron

Nieuws - 18 juni 2019 - Webredactie 3mE

Smart*Light, een compact ‘tafelmodel synchotron’ dat zeer heldere röntgenstraling genereert voor medisch-, materiaal- en kunstonderzoek, is genomineerd om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen, samen met negen andere kanshebbers. Bij de verkiezing van Nationale Iconen gaat het kabinet op zoek naar baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen. 

Joris Dik, professor Art and Archeology bij MSE

Smart*Light

Binnen het onderzoeksproject Smart*Light bouwen onderzoekers van de TU Delft en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), op initiatief van professoren Jom Luiten (TU/e) en Joris Dik (TUD) een pilotopstelling binnen een consortium met andere universiteiten en bedrijven. De röntgenstraling met hoge intensiteit die dit apparaat gaat leveren is nu alleen beschikbaar via grote, dure en schaarse faciliteiten. Smart*Light kan uiteindelijk worden gebruikt in klinische toepassingen voor medische diagnostiek, in onderzoekslaboratoria voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en in musea om belangrijke kunstwerken te onderzoeken.

Lees meer in Bouw 'synchrotron in het klein' van start

Nationale Iconen

De ontwikkeling van de kunstnier. De uitvinding van bluetooth. De bouw van de Deltawerken. Stuk voor stuk baanbrekende innovaties waar Nederland trots op is. Nationale Iconen hebben de potentie van deze klasse te worden. Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Er zijn in totaal 55 goede projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers selecteerde 10 innovaties en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De 10 betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties uitgebreid toe te lichten aan de jury. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Lees meer over de 10 genomineerden

Jom Luiten, Professor and leader of the Coherence and Quantum Technology group bij TU/e