Jan-Willem van Wingerden ontvangt Vidi

Nieuws - 24 mei 2019 - Webredactie 3mE

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zeven Delftse wetenschappers een Vidi-financiering toegekend. Binnen faculteit 3mE ontving Jan-Willem van Wingerden, professor Data Driven Control bij Delft Center for Systems and Control, de honorering. Van Wingerden richt zijn onderzoek op het sturen van windpluimen in dichtbevolkte windparken. Het doel van zijn onderzoek is om de energieproductie van windmolenparken te maximaliseren, en tegelijk  de belasting op de windmolens te minimaliseren.

Windturbines in windparken op zee hinderen elkaar, wat hun energieopbrengst verlaagt. Onderzoekers ontwikkelen robuuste regelstrategie├źn die actief de windpluim weg kunnen sturen van andere windturbines. Een nieuw ge├»ntegreerd ontwerp zal de besturingsstrategie en turbinepositionering optimaliseren, met een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg.

Lees meer over het onderzoek van Jan-Willem van Wingerden: Windmolenparken kunnen veel meer energie opwekken

NWO heeft in totaal 85 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees hier meer over de Vidi NWO.