NWO Smart Culture Grant voor The Critical Visitor

Nieuws - 12 september 2019 - Communications BK

Onderzoeksproject The Critical Visitor onderzoekt problemen rondom diversiteit en inclusie in de erfgoedsector. Het project heeft € 500.000,- NWO Smart Culture subsidie ontvangen en beoogt een intersectionele methodologie te ontwikkelen om meer diverse en inclusieve praktijken te kunnen bereiken.

De focus van het project ligt op museologie en archiefstudies: wie zijn er wel en niet vertegenwoordigd, wie zou graag toegang willen krijgen tot deze ruimtes van culturele identiteit en institutioneel geheugen? The Critical Visitor houdt zich bezig met urgente en fel bediscussieerde kwesties van de hedendaagse identiteitspolitiek, van postkoloniaal activisme tot feministische kritiek en queer-geschiedenissen, 

Onder leiding van Dirk van den Heuvel (Architecture), Eliza Steinbock (Universiteit Leiden, project lead) en Hester Dibbits (Reinwardt Academie, Amsterdam) zullen twaalf partners de komende vijf jaar aan het project werken. Onder andere Het Nieuwe Instituut, Stedelijk Museum, het IHLIA Archief en het Van Abbe Museum zijn bij het project betrokken. Naast twee PhD-posities omvat het project ook een reeks veldlaboratoria, archiefinteracties met kunstenaars en salonseries om de beroepspraktijk en het publiek bij het project te betrekken. 

Salon over structuralisme in Het Nieuwe Instituut