Matthieu de Schipper is het New Scientist Wetenschapstalent 2019

Nieuws - 03 juni 2019 - Webredactie

Kustwaterbouwkundige Matthieu de Schipper is uitgeroepen tot Wetenschapstalent 2019 door het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Dat werd op vrijdag 31 mei bekend gemaakt tijdens het New Scientist Live evenement in Utrecht.

De Schipper ontving de prijs onder meer vanwege zijn originele onderzoeksmethoden. Zo raasde hij gewapend met een waterscooter vol meetapparatuur langs de kust om het gedrag van water en zand te bestuderen. Zo verzamelt hij met zijn team meetgegevens die inzicht geven in de verandering van zandstranden onder invloed van mens en natuur. Hieruit volgen voorspellingen op basis waarvan je zó kunt ingrijpen in het landschap – bijvoorbeeld door op een specifieke plek veel zand te storten – dat golven er zelf voor zorgen dat de kust op vitale plaatsen aansterkt.

Matthieu de Schipper zelf was geïnspireerd door de diverse onderwerpen van alle finalisten. “Zo’n verkiezing is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken. Maar ik zie deze prijs als mooie erkenning voor het werk van afgelopen jaren dat ik samen met veel anderen heb uitgevoerd.”

Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist en tevens jurylid, is content met de winnaar. “Het onderzoek van De Schipper is uniek in zijn originele aanpak, belangrijke resultaten en actualiteit. Een verdiende winnaar.”

Publiek en jury

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent kent een publieks- en jurycomponent. De publieksstemronde en die van de jury tellen beide voor 50 procent mee in de einduitslag.

De jury bestond dit jaar uit voorzitters Stan Gielen (voorzitter NWO) en Willy Verstrate (voorzitter FWO), aangevuld met Belle Derks (voorzitter Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jonge, wetenschappelijke talenten een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnaar ontvangt De Schipper een geldbedrag van 2.500 euro (beschikbaar gesteld door het Rathenau Instituut en New Scientist), evenals een trofee. 

Lees meer over het onderzoek van De Schipper in Stories of Science en op de website van New Scientist of beluister de podcast ‘Makkelijk praten’.