Nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer

Nieuws - 31 januari 2019

Thom Bogaard (UHD afdeling watermanagement) heeft een beurs toegekend gekregen van 250.000 euro van NWO voor zijn voorstel op het gebied van verbetering van duurzaam management van watervoorraden.

Het Joint Programming Initiative ‘Wateruitdagingen voor een veranderende wereld’ pakt de uitdaging op om duurzame watersystemen voor een duurzame economie mogelijk te maken in Europa en daarbuiten. Met dit onderzoeksgeld kan Bogaard onder andere 2,5 jaar een postdoc aanstellen.

Urbanwat - Nieuwe methoden en richtlijnen voor stedelijk grondwaterbeheer

Coördinator: dr. Thom Bogaard (TU Delft)

De kwaliteit van het grondwater in steden staat sterk onder druk. Kwalitatief goed grondwater is hard nodig voor de samenleving, maar de groeiende steden produceren steeds meer en vaak onbekende verontreinigingen. Ook hebben ze met al hun ruimtelijke complexiteit een steeds groter wordende invloed op de grondwaterkwaliteit. Urbanwat onderzoekt nieuwe methoden voor monitoren, meten en modelleren van grondwater in stedelijk gebied en gaat werken aan een integrale aanpak voor stedelijk grondwaterbeheer dat moet bijdragen aan schoon en veilig gebruik van stedelijk grondwater. De groep van Thom Bogaard zal zich richten op het verder ontwikkelen van een tracer-technologie om grondwater stroming in kaart te brengen met synthetisch DNA in microscopische zanddeeltjes.