Vidi’s voor wolkenonderzoek en energie opslag

Nieuws - 24 mei 2019 - Webredactie

Twee wetenschappers van de faculteit CITG, Louise Nuijens en Hadi Hajibeygi,  hebben ieder een Vidi-financiering toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee biedt NWO hen de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

ADMIRE: Grootschalige energie opslag in geologische formaties
Hadi Hajibeygi (Geoscience and Engineering)

Duurzame energie (bijv. zon of wind) kan worden omgezet in groene brandstoffen (bijv. H2 en CH4) om vervolgens grootschalig (TWh) opgeslagen te worden in ondergrondse geologische formaties. Ik bied een voorspellende simulatiemethode voor het veilige gebruik van ondergrondse formaties tijdens cyclisch injecteren en produceren van groene brandstoffen.

Zie de wind waait door de wolken
Louise Nuijens (Geoscience and Remote Sensing)

Wolken kunnen mooi laten zien waar de wind heen waait, maar zelden worden wolkenmetingen gebruikt om te begrijpen hoe wolken zelf wind veranderen. Dit project zal unieke metingen combineren met fijnschalige simulaties om windstromingen in vele verschillende wolkenvelden te ontrafelen. Met dit inzicht worden weermodellen verbeterd. 

Over Vidi
Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro. 

Innovatief
NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.