Grote schade aan TU Delft Solar Boat, twee weken voor wereldkampioenschap

Nieuws - 22 juni 2019 - Webredactie communicatie

Tijdens een testvaart voor de Wereldkampioenschappen in Monaco, is één van de draagvleugels van de nieuwste boot van het TU Delft Solar Boat Team afgebroken. Met nog 9 dagen te gaan voordat het team vertrekt richting Monaco om zich voor te bereiden op de race, komt deze tegenslag hard aan bij het team.

Dit jaar heeft het TU Delft Solar Boat Team voor het eerst een boot gebouwd om te varen op open zee. Het team heeft als doel om met deze boot, die volledig vaart op zonne-energie, om de Monaco Solar Boat Offshore Challenge te winnen. Het Wereldkampioenschap voor zonne-boten vindt plaats op 5 en 6 juli. Met nog 9 dagen te gaan voordat het team vertrekt richting Monaco, lijkt dit doel in gevaar te komen

De tiende generatie zonne-boot van het TU Delft Solar Boat is ontworpen om te kunnen varen op open zee. Dit gebeurt met behulp van speciale draagvleugels die de romp van de boot volledig uit het water tillen zodat deze zo efficiënt mogelijk over de golven heen kunnen varen.

 “Door een nog onbekende reden is de linker voorvleugel tijdens het varen afgebroken. Deze hebben wij helaas niet kunnen redden en is gezonken.” Aldus Kristian Ruiter, Team Manager van het team. “Dit was erg emotioneel voor het team, maar we zijn vastberaden dit samen op te lossen zodat wij over twee weken aan de start van de Wereldkampioenschappen staan.”. Ondanks dat een grote tegenslag voor het team is, wordt er met man en macht aan oplossingen gewerkt om de geleden schade te herstellen. “Wij zijn nu met duikers onderweg om naar de vleugel te gaan zoeken om de oorzaak van de schade te kunnen achterhalen en dit te kunnen gebruiken voor het herstel.” Aldus Kristian.

TU Delft Solar Boat Team

Het TU Delft Solar Boat Team 2019 bestaat uit een groep van 28 studenten van tien verschillende faculteiten van de TU Delft. Sinds de oprichting in 2006 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om deze te verduurzamen. Tot en met afgelopen jaar deden de studenten door deel te nemen aan races voor zonneboten op binnenwateren. Hiermee hebben ze laten zien wat een studententeam kan bereiken door het innovatieve gebruik van zonne-energie. Dit is het eerste jaar dat ze de offshore uitdaging aan gaan. Zo wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, ook op de open zee. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen. Dit is een grote stap richting de passagiersvaart waarmee het team laat zien dat varen op zonne-energie ook in de praktijk een goede mogelijkheid is.

Wereldrecord

Naast de Wereldkampioenschappen in Monaco, wil het TU Delft Solar Boat Team ook een wereldrecord vestigen. Het team doelt erop om als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken. Hiermee willen ze laten zien wat er mogelijk is met duurzame energie op open zee.

Wilt u meer weten, volg ze dan:

https://www.facebook.com/solarboatteam/

https://solarboatteam.nl/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste D:DREAM nieuws? Volg ons op facebook en instagram:

https://www.facebook.com/ddreamhall/

https://www.instagram.com/ddreamhall/