TU Delft studenten in finale WK zelfgebouwde energiezuinige huizen

Nieuws - 27 juli 2019 - Webredactie communicatie

Het MOR (Modular Office Renovation) -team van de TU Delft, bestaande uit 46 studenten, staat op dit moment bovenaan het klassement van het wereldkampioenschap bouwen van energiezuinige huizen. Aanstaande zondag 28 juli 2019 tussen 10:00-12:00 zal de alles beslissende finale plaatsvinden en duidelijk worden of het enige Nederlandse team in de competitie ook wereldkampioen wordt.  Het team heeft in Szentendre (Hongarije), in vijftien dagen een prototype gebouwd dat een inefficiënt kantoor renoveert in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt.

Solar Decathlon

Tijdens de Solar Decathlon Europe worden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op 10 onderdelen, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. Er doen teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Frankrijk. Voor elk onderdeel is een tussenprijs te winnen en daarnaast worden de resultaten van elke tussenprijs bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement met een uiteindelijke winnaar.  Op dit moment zijn er in totaal 6 tussenprijzen uitgedeeld en heeft het MOR team drie eerste en drie tweede prijzen in de wacht gesleept.

 

Bovenaan algemeen klassement

De gewonnen tussenprijzen leveren het team een eerste prijs op in de tussenstand van het algemeen klassement. “Het team heeft twee jaar hard gewerkt aan het prototype en we zijn heel trots dat we de gehele competitie bovenaan het algemeen klassement staan. We wachten vol spanning af op de laatste vier onderdelen, die bepalen of we ook met de wereldtitel naar huis gaan.” aldus Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student.

 

Van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen

Voor de competitie is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2. “Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland,.” Legt Scheenaart uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart. “Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de winst binnen slepen”

 

Wilt u meer weten, volg ze dan:

https://www.facebook.com/MORtudelft/

http://mor.tudelft.nl/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste D:DREAM nieuws? Volg ons op facebook en instagram:

https://www.facebook.com/ddreamhall/

https://www.instagram.com/ddreamhall/