Pavol Bauer in nieuwe podcast BNR

Nieuws - 22 februari 2019 - DCE&S

De e-bike is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, maar hoe brengen laadsystemen ons nóg een stapje verder? In BNR Techniektour, een kersverse podcast voor iedereen die van techniek houdt, vertelt prof. dr. Pavol Bauer (EWI) over de laatste ontwikkelingen rondom het draadloos laadstation op zonne-energie. Welke stappen heeft de afdeling Electrical Sustainable Energy de afgelopen jaren gemaakt? En is het draadloze oplaadsysteem, dat ontwikkeld is door Bauer en zijn team, ook toepasbaar op andere voertuigen? Zomaar een aantal vragen die aan bod komen tijdens de aflevering De techniek achter de elektrische fiets.

Het draadloos laadstation dat ter sprake komt, bevindt zich naast de faculteit (gebouw 36, Mekelweg 4) en werd in oktober 2016 voor het eerst in gebruik genomen. Het biedt plek aan vier elektrische fietsen, een elektrische scooter en een onderzoeksfiets. Ook fungeert het oplaadstation als Living Lab, een proeftuin voor verder onderzoek. Sinds de ingebruikname zijn er volgens prof. dr. Bauer belangrijke stappen gemaakt. ‘Zo worden de fietsen nu direct vanuit de zonnecellen geladen,’ vertelt hij tegenover BNR. ‘Dat gebeurt via gelijkstroom en vergroot niet alleen het rendement, maar ook de flexibiliteit.’ Daarmee ben je als gebruiker niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet.

In de nieuwe wekelijkse podcast van BNR gaat journalist Thomas Schuurman na welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Elke aflevering gaat Schuurman op zoek naar technische uitdagingen en hoogstandjes. In aflevering drie is het woord dus aan prof. dr. Pavol Bauer. Vanaf minuut 24.15 wordt de luisteraar bijgepraat over de laatste ins and outs op het gebied van laadsystemen. De komende tijd zal de vakgroep van Pavol Bauer naast het draadloos laden voor verschillende fietsen ook de mogelijkheden voor elektrische auto’s verder doorontwikkelen. Ook is het team druk bezig met de verfijning van de zogenoemde snellader: een systeem waarmee elektrische auto’s direct en snel zijn op te laden via zonnestroom.

Luister via deze link naar de podcast van BNR.

/* */