Vasiliki Giagka benoemd tot buitengewoon redacteur Bioelectronic Medicine

Nieuws - 26 februari 2019 - Communication

Vasiliki Giagka, assistent-professor Bioelektronica aan de TU Delft, is onlangs begonnen als redacteur bij Biolectronic Medicine. Het digitale tijdschrift heeft Giagka aangetrokken vanwege haar expertise op het gebied van microsysteemintegratie en het verwerken van neurale implantaten. Met haar aanstelling is Giagka momenteel een van de jongste buitengewoon redacteuren die momenteel aan het digitale platform verbonden is.

 

Bioelectronic Medicine (BM) is een open access, peer reviewed en relatief jong tijdschrift gepubliceerd door het Feinstein Institute for Medical Research (in New York, NJ, USA) op het platform van BMC (onderdeel van Springer Nature): https://bioelecmed.biomedcentral.com. Het tijdschrift brengt materiaalwetenschap, moleculaire geneeskunde, bioengineering, neurowetenschappen, informatica en andere verwante disciplines samen, gericht op nieuwe inzichten in de rol van het zenuwstelsel tijdens ziekte en gezondheid en het belang van het ontdekken van nieuwe moleculaire mechanismen en technologieën voor de behandeling van ziekten. Het tijdschrift heeft een uitgebreide gemeenschap en multidisciplinair publiek uit de gezondheidszorg, technologie en wetenschappelijk onderzoek. Specialisten die voor BM schrijven vertegenwoordigen verschillende domeinen zoals neurowetenschappen, biologie, bioengineering, elektronica, informatica, gegevensanalyse, moleculaire geneeskunde, farmaceutica, medische apparatuur en gepersonaliseerde geneeskunde. Laatst genoemde is uiterst belangrijk in het opkomende domein van de bio-elektronische geneeskunde, ook wel bekend als electroceuticals, de elektronische tegenhangers van pharmaceuticals (geneesmiddelen).

De kern van electroceuticals is het elektrische signaal dat door het zenuwstelsel wordt gebruikt om informatie te communiceren. Vrijwel elke cel in het lichaam wordt direct of indirect aangestuurd door deze neurale signalen. Bio-elektronische geneeskunde technologieën kunnen neurale signalen registreren, stimuleren en blokkeren. Door zijn vermogen om neurale signalen te manipuleren zal het de manier waarop artsen ziekten en aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, diabetes, verlamming, bloedingen en zelfs kanker behandelen veranderen.

Alle door BM gepubliceerde artikelen worden onmiddellijk na publicatie – gratis en permanent - online toegankelijk gemaakt, zonder abonnementskosten of registratiebarrières. Dit sluit goed aan bij het Open Toegangsbeleid van de TU Delft.

Voor hetzelfde tijdschrift heeft Wouter Serdijn (ook Sectie Bioelectronics aan de Technische Universiteit Delft) ermee ingestemd om als ‘contributing editor’ bij te dragen. Hij zal in deze rol zal de redactie adviseren over nieuwe trends die zich in de nabije toekomst in het vakgebied kunnen voordoen. Ook zal hij op de hoogte blijven van de publicaties van het tijdschrift en feedback geven aan de redactie,  thema ideeën en manuscripten bij te dragen aan thematische series die in de toekomst door het tijdschrift zullen worden geïmplementeerd en artikelen uit het vakgebied aanbevelen voor publicatie.