Volledig IO-podium bij Nederlandse James Dyson Award voor IO-alumnus en -studenten

Nieuws - 19 september 2019 - Communication

Olivier de Gruijter, alumnus van de faculteit IO, heeft op donderdag 19 september met zijn project ‘JERRY Can Water Filter for safe drinking water’ de Nederlandse James Dyson Award gewonnen. JERRY is een compact waterfilter dat kan worden bevestigd aan een gestandaardiseerde jerrycan voor schoon drinkwater. Twee andere IO-projecten zijn runner-up geworden.

Met zijn project is Olivier de Nederlandse winnaar van de James Dyson Award, een internationale ontwerpwedstrijd bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen met een simpele opdracht: ‘ontwerp iets dat een probleem oplost’. De JERRY is geïnspireerd op zijn IPD-afstudeerproject. Als nationale winnaar krijgt hij een bedrag van € 2.200. Begeleiders: J.C. Diehl en Stefan van de Geer.

National runners-up

De IO-projecten Schistoscope en SODOS, onderdeel van het Diagnostics for All-onderzoeksprogramma, zijn runner-up geworden in de competitie van dit jaar. 

De Schistoscope is een 3D-geprint, op een telefoon gebaseerd diagnoseapparaat om schistosomiasis in afgelegen endemische gebieden te detecteren en de diagnostiek te automatiseren en te vereenvoudigen om de toegang en nauwkeurigheid te verbeteren. Begeleiders: J.C. Diehl, Gerard Nijenhuis en Bas Flipsen. 

De Smart Optical Diagnostic Of Schistosomiasis (SODOS), is het eerste functionele en interactieve prototype van een nieuw diagnostisch apparaat dat automatisch een diagnose op urine kan uitvoeren. Begeleiders: J.C. Diehl, Stefan van de Geer en Jenny Dankelman (3mE). 

Alle nationale winnaars en runners-up maken kans om de internationale James Dyson Award te winnen. Op 17 oktober wordt de shortlist daarvoor bekendgemaakt. 

Meer informatie

/* */