Cybernetica-team wint prijs voor beste SMC journal paper

Nieuws - 29 oktober 2019

Op 8 oktober hebben Max Mulder en zijn team de Andrew P. Sage award ontvangen op de IEEE conferentie ‘Systems, Man and Cybernetics’ in Bari, Italië. Deze prestigieuze prijs voor wetenschappelijke publicaties werd toegekend aan het artikel “Manual Control Cybernetics: State-of-the-art and Current Trends”, gepubliceerd in ‘Golden Jubilee Edition’ van IEEE ‘Transactions on Human-Machine Systems’.


Het team

Een uitnodiging om een artikel in te dienen voor de 25-jarig jubileumeditie van het IEEE SMC Transactions, het meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift in zijn vakgebied, bracht Max Mulder op een idee. Met collega's René van Paassen (LR) en Erwin Boer (3mE), waar hij al lang mee samenwerkt, en een aantal van hun voormalige promovendi, nl. Daan Pool (LR), David Abbink (3mE), Peter Zaal (LR, nu bij NASA Ames USA), Frank Drop (Max Planck Institute for Cybernetics & LR) en Kasper van der El (LR) vormde hij een team. Hun gecombineerde kennis en ervaring gaf hen een unieke kijk op onderzoek naar handmatig gecontroleerde cybernetica, waardoor ze in staat waren om dit bekroonde artikel te schrijven. "Het mooie is dat ons hele team van cybernetici onderscheiden is voor het baanbrekende werk in onze laboratoria, we zijn allemaal erg trots op deze speciale prijs", zegt Max Mulder.

Het artikel

Het artikel geeft een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van onderzoek naar handmatig gecontroleerde cybernetica. Verschillende fundamentele tekortkomingen worden geïdentificeerd en er wordt een nieuw kader voorgesteld om de theorie en methodologie op het niveau te brengen dat nodig is om de huidige reële problemen aan te pakken. Het artikel stelt dat een speciale focus nodig is op de adaptieve eigenschappen van menselijk controlegedrag in realistische controlescenario's zoals een disfunctionele automatische piloot. Het artikel werd geselecteerd als "beste wetenschappelijke artikel” uit alle 2018 publicaties van het SMC-tijdschrift 'IEEE Transactions on Human-Machine Systems'.