Aankondiging Mekelprijs

Nieuws - 04 oktober 2019 - Webredactie

De Mekelprijs wordt uitgereikt aan studenten en medewerkers van de TU Delft. Met de prijs wil de universiteit aandacht geven aan de ethische aspecten van technologische ontwikkelingen en de verantwoordelijkheid van onderzoekers en ontwerpers om deze aspecten mee te wegen in hun onderzoek / ontwerp.

Doel van de prijs
De Mekelprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de meest verantwoorde innovatie van de TU Delft. Responsible Innovation is de laatste jaren een belangrijk begrip geworden voor zowel innovatiebeleid als de financiering van R&D programma’s en in de praktijk. Zowel Horizon2020 als NWO heeft Responsible Research and Innovation (RRI) als belangrijk thema opgenomen. De vraag hoe we op een verantwoorde manier nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken is zeer relevant geworden.

Uitreiking 2019 door Prof. dr. Rob Mudde tijdens de van Hasselt lezing:

Datum: Donderdag 21 November 2019
Tijd: 20.00
Locatie: Oude Kerk Delft, Heilige Geestkerkhof 25

Hoe kan ik deelnemen?
Als je mee wilt dingen naar de prijs, nodigen we je uit om te reflecteren op de verantwoorde aspecten van een innovatief idee waar je aan (hebt) (ge-)werkt. We vragen je aan te geven hoe je project omgaat met de verschillende aspecten van Responsible Innovation (zie de beoordelinscriteria hieronder). Je reflectie mag niet langer zijn dan twee pagina’s A4. Stuur je reflectie naar: Mekelprize-TBM@tudelft.nl voor 24 oktober 2019. De winnaar zal bekend gemaakt worden tijdens de van Hasseltlezing op 21 november in de Oude Kerk in Delft.

Beoordelingscriteria

  • Je adresseert een maatschappelijk probleem
  • Maatschappelijke waarden (veiligheid, gezondheid, duurzaamheid, welzijn, privacy) en gebruik
  • Risico’s
  • Inclusiviteit
  • Transparantie
  • Innovatief en creatief

Juryleden