Andrea Ramírez Ramírez ontvangt een Vici-beurs van NWO

Nieuws - 26 februari 2019 - Webredactie Communication

Andrea Ramírez Ramírez ontvangt dit jaar een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze financiering kan ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Impact van alternatief grondstofgebruik in industriële clusters 

90% van de grondstoffen die momenteel in de Europese chemische industrie worden gebruikt, zijn nog steeds van fossiele oorsprong. Professor Andrea Ramírez Ramírez zal een methodologie ontwikkelen om te analyseren wat de impact van het vervangen van fossiele brandstoffen door alternatieve grondstoffen in petrochemische industriële clusters. Dergelijke industriële clusters zijn complexe systemen met veel verschillende en steeds meer met elkaar verweven processen in en tussen bedrijven. Het ingrijpen in een enkel proces kan dus invloed hebben op andere processen, zowel op de lokale schaal van het industriële cluster als in de betrokken toeleveringsketens.

In een nieuwe benadering zal Ramírez concepten uit de invasie-ecologie aanpassen om te kunnen beoordelen wat de impact is op hulpbronnen, energie en kosten – op lokaal en systeemniveau – als we fossiele grondstoffen in industriële ecosystemen vervangen door alternatieven. Ze zal ook onderzoeken welke strategieën en technologieën op middellange en lange termijn tot meer resultaat zullen leiden. Deze benadering zal zij toepassen op een model van de Rotterdamse petrochemische industriecluster Pernis/Moerdijk. Dit model kan later worden aangepast om elke (petrochemische) industriële cluster in de wereld te bestuderen.