Debat: Surveillancekapitalisme: jouw data als verdienmodel

Nieuws - 14 november 2019 - Webredactie

Weekblad De Groene Amsterdammer en Studium Generale TU Delft organiseren op 11 december in Theater de Veste in Delft een debat over surveillancekapitalisme. TBM onderzoeker Sander van Cranenburgh is een van de sprekers.

De invloed van Big Tech op ons dagelijkse leven merken we misschien niet direct, maar die is gigantisch. Onze digitale gegevens die we deels vrijwillig afstaan worden gebruikt voor algoritmische sturing en manipulatie van ons koopgedrag, wat we lezen of  hoe we gaan stemmen bij verkiezingen. In het surveillancekapitalisme zijn big data de grondstof geworden van een verdienmodel. Deze onstuitbare ontwikkeling roept veel vragen op. Als de mens is onderworpen aan algoritmen, is er dan nog sprake van autonomie, of zijn we slechts een wandelende portemonnee? Hoe verhoudt surveillancekapitalisme zich tot het verwerven van politieke macht? Is het mogelijk om de macht van Big Tech aan banden te leggen?

Een gesprek over data als verdienmodel en de invloed van Big Tech op de menselijke autonomie. Met Hans Schnitzler (techniekfilosoof), Evelyn Austin (Bits of Freedom), Sander van Cranenburgh (TU Delft), Roos Groothuizen (Rathenau Instituut) onder leiding van Coen van de Ven (Groene Amsterdammer).

Locatie en tijd:
Theatercafé de Veste, Asvest 1, 2611 PK Delft
Van 20.00-22.00 uur

Dit programma is een initiatief van De Groene Amsterdammer, Studium Generale en Theater de Veste